10 mítosz a lelki egészségről

Tíz mítosz a mentális egészségről és betegségről. Mindannyian része vagyunk a megoldásnak!

1. A mentális betegségek ritkák. Engem sosem érinthet.

A mentális betegségek nagyon is gyakoriak. 4 emberből 1 megtapasztalja ezt élete valamely szakaszában.

2. Minden a fejben dől el.

A mentális betegségeket gyakran külső körülmények okozzák, mint például olyan életesemények, mint a válás vagy a gyász, vagy olyan szélesebb értelemben vett szociális-gazdasági tényezők, mint a szegénység vagy a hajléktalanság. Ezek gyakran okozhatnak szorongást, és hatással lehetnek az élet bármely területére, ideértve a fizikai betegséget, az emberi kapcsolatokat vagy a munkát.

3. Csak a gyenge emberek betegszenek meg ilyen betegségben.

A mentális probléma megtapasztalása NEM a gyengeség jele, és nem egy olyan dolog amit szégyellnünk kéne. A mentális egészség problémái gyakran csak egy olyan módszer részei, amelyek segítenek feldolgozni a bonyolult élettapasztalatokat, mint például a trauma vagy a gyász.

4. A mentális betegek erőszakosak és veszélyesek.

Pont fordítva. Az olyan emberek, akiknek mentális problémájuk van, sajnos nagyobb valószínűséggel lesznek bántalmazás és erőszak áldozatai.

5. Az orvosi kezelés az egyetlen megoldás.

Míg az orvosi kezelés segíthet mentális problémával küzdő embernek, addig ez csak az egyik megoldási lehetőség, nem pedig az egyetlen. Vannak működő alternatívák és ezeket meg lehet ismerni, használni.

6. A mentális beteg nem tud dolgozni.

A felelős munka szupportív környezetben nagyon fontos lehet a gyógyulásban. Az is nagyon valószínű, hogy nagyon sokan közülünk együtt dolgoznak olyan emberekkel, akiknek mentális problémájuk van, de ezt nem tudjuk a diszkriminációtól és a megbélyegezéstől való félelmük miatt.

7. A serdülők és a kamaszok viharos időszakon mennek át. Emiatt nem kell aggódni, ez a pubertás.

A világon 5 serdülőből 1 tapasztal valamilyen mentális problémát. A serdülőkor egy kihívásokkal és átalakulásokkal teli időszak, amikor nagy valószínűséggel a mentális problémák kialakulhatnak.

8. A fizikális és a mentális betegség teljességgel más dolgok.

A fizikai és a mentális egészség erős kapcsolatban áll egymással, és nem kellene külön kezelni őket.

9. A mentális betegeknek kórházban volna a helyük.

Nagyon sok előrehaladott alternatíva van a tradicionális pszhichiátriai korházakhoz képest, amelyek bizonyítottan hatásosan segítik az olyan embereket, akik mentális betegségben szenvednek, például közösségi munkával és szakértői támogatással.

10. A mentális betegségből nem lehet felépülni.

A megfelelő segítséggel az emberek fel tudnak, és fel is épülnek a mentális problémákból. A felépülés nem a megtapasztaltak vagy a tünetek eltörléséből áll, hanem abból, hogy az ember együtt él velük és beépíti azokat saját életébe.

Forrás

  • http://www.mhe-sme.org/fileadmin/Position_papers/Flyer_A4_MHE-WEB.pdf
  • https://eachofus.eu/