12 tuti tipp önbizalom erősítésére

Álmaink valóságba öntésétől nagyon gyakran egy dolog választ el minket: az önbizalom hiánya. Íme, 12 tuti tipp az önbizalom erősítésére!

Amint elkezdünk hinni magunkban, meg merjük kockáztatni a kíváncsiságot, csodálkozást, spontaneitást és bármi más tapasztalatot, ami megmutatja az emberi lelket. ~ E.E. Cummings

Sok-sok évembe tellett, amíg túl mertem lépni azon a félelmemen, hogy hibázok, hogy megmutatom magam, hogy a sötét oldalamtól mások megijednek. A félelem bennem ezek alatt az évek alatt nem tűnt el. Annyi történt, hogy képes vagyok ezzel a félelemmel együtt is cselekedni és tenni a sikerért.

Az évek alatt megtanultam, hogy sötét oldalam megmutatása másokat nemhogy elijeszt, hanem épp hogy közelebb hoz…

Sötét oldal - önbizalom erősítése

Sötét oldal megismerése és megmutatása – az önbizalom erősítésének legfontosabb lépése

Hogyan tudunk átlépni ezen a félelmen? Hogyan lesz önbizalmunk, magunkba vetett hitünk, bátorságunk önmagunk vállalásához és álmaink valóra váltásához?

Felelősség az önbizalmunkért

Önbizalmunk valóban a mi kontrollunk alatt van? Tudunk tenni azért, hogy megerősítsük?

Azt gondolom, hogy igen. A valamikor belénk plántálódott hiedelmek, miszerint nem vagyunk elég okosak, vonzóak, elérhetőek, szerethetőek, egyszerűen nem igazak. Az egyetlen kérdés az, hogyan tudunk képességeinkkel, tapasztalatunkkal, egyéniségünkkel úgy barátságban lenni, hogy olyan közegben éljünk, ahol pont elég okosak, vonzóak, elérhetőek, és szerethetőek vagyunk.

Ez véleményem szerint úgy érhető el, ha jobban megismerjük magunkat, azt, hogy hogyan viselkedünk bizonyos szituációkban, megbarátkozunk rejtettebb zugainkkal és mi elfogadjuk saját magunkat. Ahogy haladunk ebbe az irányba, úgy fogunk egyre nagyobb elfogadást tapasztalni a külvilág részéről is.

Az önbizalom 12 lépése

Az alábbi 12 tipp segíthet abban, hogy konkrét lépéseket tegyünk saját magunk elfogadása, önbizalunk növelése érdekében. Egyikük sem varázsszőnyeg önmagában – nem fog elrepíteni minket az ígéret földjére. Ha viszont többet is kipróbálunk, kiválasztva azokat, amelyeket magunkra illőnek érzünk, az sokat segíthet.

1. Törődj saját magaddal!

Egyértelműnek tűnik, de talán érdemes ezzel kezdeni: törődjünk saját magunk jóllétével. Vegyünk egy jó fürdőt, szerezzünk holnaputánra egy bébiszittert és menjünk el színházba, vagy tegyünk bármi olyan dolgot, amire régen vágyunk. Komoly változást tapasztalhatunk kedélyállapotunkban, főleg ha rendszeresítjük ezt. Például minden szerdán este magunkra szánunk két órát…

2. Öltözz szépen

Nem csak azt határozza meg öltözékünk, hogy  mások hogy állnak hozzánk, hanem saját önbecsülésünket is. Ha felveszed a szebbik blúzodat, vagy kötsz egy nyakkendőt, sokkal “szalonképesebb”-nek, elfogadhatóbbnak, és szerethetőbbnek fogod magad érezni. Ez nem azt jelenti, hogy most azonnal rohanjuk el beszerezni a nyári olasz kollekció 40.000 forintos darabját, hanem hogy figyeljünk oda arra, mi van rajtunk, gondoskodjunk ruháinkról, és próbáljuk meg őket élvezni.

3. Ismerd meg önmagad

Saját magunk elfogadása másokon keresztül lehetséges. Ehhez pedig nem árt egy szakképzett terapeuta segítsége. És itt nem a hétvégi maratoni csoportozásokra gondolok, ahol árad az ölelés és a szeretet, vagy arra, hogy holnap beugrasz a kineziológushoz egy kezelésre, hanem hosszú távú elkötelezett munkára egy csoportos vagy egyéni terápiában. Itt lesznek képesek hiedelmeink, kapcsolati sérüléseink begyógyulni. Önmagunk teljes megismerése véleményem szerint lehetetlen, viszont ha törekszünk rá, az már önmagában is bátorító, ráadásul minden ülés után picit jobb lesz.

4. Próbálkozz

Nem kell rögtön mindent jól csinálni. Próbálkozni ér! Ez persze nem azt jelenti, hogy fél vállról véve a dolgot csinálj úgy, mintha… Ha elképzeled egy ismerősödet, barátodat, akiről úgy véled, van önbizalma, akkor ő vajon mit tenne ebben a helyzetben? Mit javasolnál Te valakinek, akiről úgy gondolod, hogy nincs elég önbizalma? Mi a legrosszabb, ami történhet? Túl tudnád tenni rajta magad? Mit tehetnél?

5. Készülj fel

Ahogy a mondás tartja: “Higgyünk Istenben és tartsuk szárazon a puskaport.” Vagy egy másik idézet: “A siker összetevői: 10% tehetség és 90% izzadság”. A lényeg: ne érjen felkészületlenül, ha belekerülsz abba a bizonyos helyzetbe, ami Neked nehézséget okoz. Mintha egy vizsgára mennél: akkor lesz a legnagyobb önbizalmad, ha megtanultad az anyagot. Láttad már a Samsung VR reklámját?

6. Húzd ki magad

Bizonyított tény, hogy a testtartás hatással van lelkiállapotunkra. Ne hagyjunk ki egy ilyen remek lehetőséget önbizalmunk növelésére! Húzzuk ki magunkat, vállainkat gördítsük hátra, állunkat kicsit húzzuk be a nyakunkhoz, lazítsunk. Ha sürgős önbizalomturbózásra van szükség, álljunk hős pózba 1-2 percig.

7. Beszélj normál tempóban, vagy kicsit lassabban

Nagyon egyszerű dolog, mégis komoly hatása tud lenni arra, hogy mások hogyan látnak minket. Az, aki autoritás szerepében van, lassan beszél. Ez önbizalom érzetét kelti bennünk. Ha elhisszük, hogy igazából nem éri meg meghallgatni amit mondunk, akkor gyorsan fűzzük a szavakat. És most ne higgy nekem: próbáld ki, milyen a normál sebességednél 20-30%-kal lassabban beszélni, hosszabb szüneteket tartani, mély levegőt venni közben.

8. Erősítsd kompetenciádat kis lépésekben

Jobb író szeretnél lenni? Magabiztosabb akarsz lenni idegenek között? Kis lépésekben olvass utána, tanulj arról, gyakorold, ami nehézséget okoz Neked. Ne azonnal a sűrűjébe ugorj! Adj magadnak időt, légy magaddal könyörületes, gyakorold a szóban forgó készséget: minden nap írj 30 percet, vagy a héten próbálj meg kétszer hozzászólni egy idegen társaságban a témához. Minél több kicsi célt sikerül elérned, annál jobb leszel benne, annál jobban nő az önbizalmad.

9. Fókuszálj a megoldásra

Gyakran panaszkodsz? Problémákon időzöl és rágódsz? Fordítsd meg a gondolkodásod! Amikor észreveszed, hogy a negatív gondolatok uralnak, tedd föl magadnak párszor ezeket a kérdéseket: És mit szeretnék most? És mi szükséges ahhoz, hogy ezt elérjem? És ahhoz mi szükséges? És ahhoz? Meg fogsz lepődni az eredményen, feltéve hogy valóban sikerül a figyelmedet rajta tartani a kérdéseken és megválaszolod azokat…

10. Sportolj

Ez is triviális, de sokszor bizonyított tény: a sportolás javítja hangulatunkat, fizikai erőnlétünket, önértékelésünket. Nem kell nagy dolgokra gondolni: sétálj heti három alkalommal két buszmegállónyit, szedd elő a kerékpárodat hétvégenként, vagy írj le a YouTube-ról 4 hasizom erősítő gyakorlatot és csináld meg őket reggelente. Bármi megfelel, amiről úgy érzed, hogy jót tesz Neked – tedd szokássá, végezd legalább egy hónapig.

11. Csinálj meg valamit, amit régen halogatsz…

… és remekül fogod érezni magad! Van valami, ami hónapok óta ott lapul az ELINTÉZENDŐ listádon? Csak húzod, halogatod, de valahogy mindig akad fontosabb dolgod, mint hogy elvégezd? Holnap reggel láss neki, és ne hagyd, hogy akadályozzon többé. Söpörd félre az utadból és élvezd az elégedettséget és a szabadságot!

12. Takaríts ki a szobádban, vagy tégy rendet az asztalodon

Apró dolognak tűnik… Nálam azonban kiválóan működik. Ha a környezetemben rendet rakok, valahogy a fejemben is letisztulnak a dolgok. Vágj rendet a káoszba, érezd annak az örömét, hogy kontroll alatt tartod a dolgokat!

“Valahogy nem tudom elhinni, hogy lennének megmászhatatlan hegyek egy olyan ember számára, aki tudja az álmok valóra váltásának a titkát. Ez a titok a 4 K-ban rejtezik: Kíváncsiság, Kurázsi, Kitartás, Készenlét. Ha hiszel valamiben, higgy benne teljesen, megkérdőjelezhetetlenül” ~ Walt Disney

Ha szeretnéd jobban megismerni önmagad, esetleg ebben másoknak is segítenél, szeretettel várlak a következő Tiszta Kommunikáció tréningen!

Nagyon kíváncsi vagyok, Te mit gondolsz az önbizalomról. Van esetleg saját önbizalom-növelő technikád? Kommentelj, oszd meg velem és másokkal véleményedet!