21 megnyugtató mondat, amit gyermekednek mondhatsz, ha fél

Minden gyerekkel előfordul néha, hogy szorong vagy fél valamitől. A legjobb, ha szülőként a szorongástól való megvédés mellett arra is megtanítjuk, hogyan tudja leküzdeni, ha már megjelent. Íme, néhány megnyugtató technika:

1. Le tudod rajzolni?

A formátlan, mindent átható szorongástól sokkal jobb, ha a félelem formát ölt. Igazából bármi megfelel: rajzoltassuk le vele, vagy csináljunk belőle gyurmaszobrot, végül pedig mondjuk ki szavak formájában. Abban, hogy jól kérdezzünk és így támogassuk az alakot öltést, segíthetnek a Tiszta Kérdések.

2. Szeretlek, minden rendben van.

Ha valaki, aki nagyon fontos nekünk azt mondja, hogy szeret minket és minden rendben van velünk, az a legerőteljesebb megnyugtatások egyike. Nincs veszély, nem vesztjük el az eszünket, testünk nem fog cserben hagyni minket, lassan megnyugszunk.

3. Képzeld azt, hogy egy nagy lufit fújunk fel! Vegyünk egy mély lélegzetet és fújjuk, amíg ötöt számolok.

A lélegzet mintázatának megváltozása az idegrendszer állapotának megváltozását hozza maga után. Ezen a tudáson alapszik a teljes pránajáma, a jóga légzéstechnikájának tudománya. Mi persze ne legyünk ennyire komolyak ezúttal, adjunk ki vicces hangokat is közben :).

4. Szerinted ez miért van?

Inkább nagyobb gyerekeknél hatékony, akik már képesek jobban kifejezni szavakkal a félelmeik mögött meghúzódó érzelmet.

5. És mi történik utána?

Ez is egy tiszta kérdés. Azért nagyon hasznos alkalmazni, mert a szorongás mindent elönt, a teljes jelent elfoglalja. Ha viszont sikerül vagy a múltat (lásd előző technika), vagy a jövőt becsempészni ebbe a térbe, máris csökkent a szorongás terjedelme.

6. Rendezzetek kiabálás versenyt: “Meg tudom csinálni!”

Sportolók bevett trükkje, hogy le tudják küzdeni az előttük álló akadályokat. Persze a csatába induló harcosok sem véletlenül bátorítják magukat kiabálással. Működik.

7. Tegyük ide ebbe a dobozba a félelmedet addig, amíg…

… elénekeljük a kedvenc dalodat, elovassuk ezt a mesét, futunk egy kört a ház körül. Utána majd eljövünk érte és összeszedjük, jó? Természetesen paradox a technika, de beválik. Pszichológiai kísérletekkel bizonyított, hogy felnőtteknél is hatásos, ha leírnak egy papírlapra valamit amit megbánnának, elengednének, majd a papírlapot elégetik.

8. Ez az érzés el fog múlni. Csüccsenjünk le, takarózzunk be, amíg megteszi.

Testünk relaxálása, pihenő helyzetbe helyezése gyakran lelkünknek is segít a stressz kezelésében. A takaróba burkolózás pedig a pólyás baba szoros tartását juttatja eszünkbe…

9. Tudjunk meg róla többet!

Tegyünk fel segítő kérdéseket a félelemmel, szorongással kapcsolatban. A Tiszta Kérdések megint csak jó hasznunkra lehetnek. Pl: Mit tudunk még erről a félelemről? Honnan jöhetett? Mit szeretne? Van-e még valami róla?

10. Számoljuk meg, hány …

Ez a figyelemelterelő technika bármikor használható. Számolhatjuk, hogy hány bácsin van sapka, hányan hordanak tornacipőt, stb…

11. Néha én is nagyon tudok félni.

Az empátia ebben a helyzetben is nagyon jól használható. Akár az is lehet, hogy elmondod, Te hogyan lábaltál ki belőle.

12. Mi lehet a legrosszabb, ami történik?

Ez a kognitív terápiás technika itt is beválik. Ha már elképzeltük a legrosszabb lehetőséget, megnézhetjük mekkora a bekövetkezési valószínűsége. Aztán kérdezzük meg a legjobb kimenetelt is, csak hogy egyensúlyba kerüljünk és kapcsolódjunk a realitáshoz.

13. Néha az aggódás hasznos.

Nehéz elképzelni ezt a mondatot, de nem haszontalan kimondani. Arra tanítjuk vele a gyerkőcöt, hogy nincs vele semmi baj, minden rendben van azzal, ahogyan viselkedik.

14. Nézzük a bizonyítékokat!

Egy másik kognitív terápiás technika is a realitással való kapcsolatot erősíti és meg tudjuk vizsgálni vele, mennyire alapszik tényeken a félelem.

15. Vitatkozzunk!

Idősebbeknek hasznos különösen, amikor végre szülői engedéllyel vitatkozhatnak. Érv-ellenérv stílusban vitázzatok a félelem okairól – tanulságos lesz.

16. Mi a legfontosabb, ami miatt aggódnunk kell?

Az aggódás során gyakran készül bolhából elefánt. Az egyik legfontosabb stratégia a legyőzésre, a sikerül a nagy testű állatot visszabontani alkotórészeire. Gyakran kiderül, hogy nem az egész élmény rossz teljességében, hanem annak részleteivel van probléma.

17. Írjuk egy listát azokról, akiket szeretsz.

Az asszertív kommunikáció tréningek egyik alapvetése, hogy az ember nem lehet asszertív és szorongó egyszerre. Anais Nin pedig kijelentette: “a szorongás a szeretet legnagyobb ellensége”. Egy egyszerű felsorolással a szeretet felválthatja a szorongást.

18. Én már most büszke vagyok rád!

Ha a gyerek tudja, hogy a kimeneteltől függetlenül elégedettek vagyunk teljesítményével, az a szorongás egy jó részét leveheti a válláról.

19. Hogyan tudnék segíteni?

Ezzel a kérdéssel átadjuk neki a vezetést és az ő megnyugtatási stratégiáját használjuk. Ezt is hozzátehetjük: Mire lenne szükséged tőlem?

20. Menjünk el sétálni!

A sport köztudottan segít oldani a feszültséget és szorongást: elégeti a fölös energiát, lazítja a befeszült izmokat, jókedvre derít. Séta helyett ugyanilyen jó a futás, nagylabdán való görgés, ugrálókötelezés vagy bármi más.

21. Hozzám bújsz?

Gyere, hadd öleljelek meg, mássz ide az ölembe! A fizikai érintés, a szoros tartás segít oldani a félelmet, megnyugtató hatása van.

További technikák

Ha szeretnéd asszertíven kezelni gyermekedet (vagyis nehéz helyzetben is figyelembe venni az ő és a Te érdekeidet is), gyere el egy asszertív kommunikáció tréningre!

Ha szeretnéd jobban érteni a gyermekedet, szeretnél vele mélyebben beszélgetni, szeretettel várlak egy Tiszta Kommunikáció tréningen!

Forrás