Automatákként újraírjuk emlékeinket a kontroll reményében

Agyunk újraírja a történelmet úgy, hogy azt hisszük, megjósolunk valamit, miközben ezek a dolgok valójában már megtörténtek?

Adam Bear és Paul Bloom a Yale Egyetemen végezték az alábbi kísérletet. A vizsgálati személyek fehér köröket néztek a képernyőn és csendben találgatták, melyik változik pirossá. Amikor egy kör pirossá változott, akkor beszámoltak róla, hogy ők ezt megjósolták-e vagy sem. Sok-sok kísérlet eredménye azt mutatta, hogy a résztvevők a véletlennél jóval nagyobb mértékben jósolták meg a színváltozást.

Amikor a körök megjelenése és színváltása közé különböző hosszúságú szüneteket iktattak 50 miliszekundumtól 1 másodpercig, akkor kiderült, hogy a bejóslás rövidebb szüneteknél működik a legjobban. Ekkor a piros kör megjelenése még beleszólhatott a formálódó döntésbe, vagyis nem feltétlenül a kísérleti személyek állítottak valótlant képességeikről.

Hogy ez miért történik pontosan, nem teljesen tiszta a kutatók előtt sem. Az egyik feltételezés, hogy az egymással párhuzamosan zajló eseményeket olyan sorrendbe állítjuk, hogy az növelje kontrollérzetünket. A másik lehetőség, hogy azért észleljük nem megfelelően az események sorrendjét, mert egyszerűen kevés agyunk feldolgozó kapacitása.

Így aztán felmerül, hogy számos döntést, amit szabad akaratként prezentálunk, valójában csak az esemény bekövetkezte után hozunk meg.

Napjaink apró döntések ezreivel vannak tele (megvakarjuk-e a fülünket, igyunk-e limonádét, írjunk-e blogbejegyzést egy frissen olvasott kutatásból), amiket gondolhatunk tudatosnak, de az talán még valószínűbb, hogy tudattalan választásainkat okoljuk meg vele.

Mindezek után vajon mekkora a szerepünk nagyobb döntéseinkben, mint például hogy kit válasszunk házastársnak, vagy hogy elkezdjünk-e egyetemen tanulni? Mekkora a szabad akarat döntéseinkben és mekkor a tudattalan zombilét velejárója? Érdekes kérdés. Ha van hozzáfűznivalója, tegye meg a komment részben.

Forrás

https://www.newscientist.com/article/2084524-we-are-zombies-rewriting-our-mental-history-to-feel-in-control