Az 1,2 milliárd dolláros metafora

Lee Iacocca zseniális húzása

Hogy mennyit ér egy jó metafora? Különleges esetekben akár milliárdokat. Olvassa el a sztorit Lee Iacoccáról, a Chrysler vezérigazgatójáról, aki tisztában volt a metaforák értékével.

Mérnökből vezérigazgatóvá

1979-ben a Lee Iacocca a Ford Motor Company vezetőüléséből átült a Chrysler igazgatóságának elnöki és vezérigazgatói székébe. Lee addigra 24 évet töltött a Fordnál: mérnökként indult, volt területi képviselő, majd egy különösen sikeres kampánya után alelnök, végül elnök. Jóllehet a cég 2 milliárd dolláros profitot ért el 1978-ban, egy Henry Ford II-vel folytatott vitája miatt távozni kényszerült posztjáról.

A tönk szélén

A Chrysler Corporation az előző években rekordszintű veszteségeket szenvedett el és gyakorlatilag a tönk széléről folytatta a tárgyalásokat Iacoccával. Iacocca úgy tűnik, szerette a kihívásokat és elfogadta a megbízatást. Komoly átszervezéseket kezdeményezett, rengeteg munkást elbocsátott, autótípusok gyártását állította le, saját fizetését 1 dollárra csökkentette, ám hamar rájött, hogy állami segítség nélkül mindez nem lesz elég.

1980-ban a Kongresszus elé állt, és 1,2 milliárd dolláros kormányzat által garantált hitelt kért. A Kongresszusnak nem fűlött a foga az általuk kisegítésnek érzékelt mentőcsomaghoz. Iacocca azonban megváltoztatta percepciójukat azáltal, hogy a kisegítés (bailout) kifejezést egyszerűen helyettesítette a biztonsági hálóval (safety net). Úgy érvelt, hogy a kormányzat számos biztonsági hálót üzemeltet polgárai számára, és hogy a Chrysler 66.000 alkalmazottja (ami egyébként már csak fele volt az egy évvel azelőttinek) egyszerűen segítségre szoruló polgárok csoportja. A Chrysler problémái Amerika problémái is egyben; ha a cég tönkremegy, Amerika is veszít.

Egyetlen képviselő sem akarta bevállalni, hogy nem nyújt polgárainak biztonsági hálót. Iacocca megkapta a pénzt.

Átkeretezés mesterfokon

Ez az apró változtatás 1,2 milliárdot hozott neki. Módosította ugyanis a témát, a megbeszélés kereteit: többé nem garanciáról, meg nem érdemelteknek szóló adományról, keményen adózó polgárok élhetetleneknek adott támogatásáról volt szó. Nem is pénzről: olyan biztonsági hálóról, mint amit a védelemre szoruló gyermekeknek, vagy az ételre vágyó elesetteknek a kormány rendszeresen nyújtott.

Iacocca értette a metaforák erejét és élt is vele. A biztonsági háló olyan értelmezési keretet teremtett, amiben könnyű volt elképzelni egy cirkuszi fellépőt apró hibája ellenére megmentő hálót. Az ellenállás pozíciójából a Kongresszus a megértés, majd az elfogadás irányába mozdult el.

Ez a lényege a metaforikus beszédnek: megváltoztathatjuk a hallgató véleményét, világlátását, gondolkodását, viselkedését. Akár el szeretnénk adni valamit (és ki nem? ötletet? szolgáltatást? magunkat?) és emiatt fontos a meggyőzés, akár másoknak szeretnénk segíteni a legkevesebb befolyásolás nélkül, jobb ha értünk a metaforák nyelvén.

Mi történhet most?

1.) Iratkozzon fel a Metafora titkok hírlevélre, hogy minden héten friss híreket, izgalmas történeteket kapjon levelesládájába!
2.) Ha Önt is érdekli egy ülés, ahol jobban megértheti saját viselkedése, gondolkodása, érzelmei alatt meghúzódó metaforákat, hívjon a 30/364-0-364-es számon az időpont-egyeztetéshez!

3.) Ha szeretné megtanulni a módszert és alkalmazni saját magán, vagy másoknak segítene vele, jöjjön el egy Tiszta Kommunikáció tanfolyamra!

Szerző: Tamás Katalin