Az értő figyelem 7 legfontosabb lépése

Az értő figyelem, a valódi meghallgatás a legtartalmasabb ajándék egy másik ember számára! Íme az értő figyelem 7 legfontosabb lépése!

Szeretjük továbbadni mindazt a jót, amit egész évben kaptunk másoktól. Ha pénztárcába nyúlás nélkül lepnél meg valakit, egy órányi értő figyelem felajánlása kiváló ajándék lehet! A mindennapi mókuskerékből kilépve egy órányi jótékony odafigyelés új irányokat, megértettséget, bizalmat, fejlődési lehetőséget adhat a másiknak. Az empatikus figyelemtől, jó kérdésektől, értő reflexiótól, szívbéli visszatükrözéstől nagyobb ajándék nem sok van. És hogy hogyan csináld?

Az értő figyelem, a valódi meghallgatás 7 pontja

  1. Szenteld figyelmed 100%-át a beszélőnek – például pakold el a kütyüket.
  2. Ne szakítsd félbe a másikat – hagyd, hogy végigmondja. Ha ezt gyakorolni szeretnéd, mondd valakinek, akit egyébként nem szívesen hallgatnál meg: „Épp a meghallgatást gyakorlom. Most 3/5/10 percig csak a tiéd vagyok.” Csak az előre eldöntött idő elmúltával válaszolj. Az általános tapasztalatok: „6 perc alatt végeztünk egy olyan beszélgetéssel, ami egyébként 1 óráig szokott tartani.” „A másik olyasmiket mondott el, amit úgy tűnik 12 évig sikerült megakadályoznom.”
  3. Ne ítélkezz – kerüld a konklúziókat, értelmezést, értékítéleteket. Ha elkalandoztál, kérd meg a másikat, hogy ismételje el.
  4. Ne szajkózd a saját megoldásaidat – bízz benne, hogy a másik képes megoldani a saját problémáját.
  5. Kérdezz – az ő érdekében, nem pedig a saját kíváncsiságodat kielégítendő. A legizgalmasabb kérdés: “És van-e még valami erről?”
  6. Reflektálj – mondd el a másiknak a beszélgetés végén, hogy mit értettél meg, vagy hogy ő mit tudhatott meg saját magáról. Ha nem csak a tartalmi részeket mondod el neki, hanem azt is, hogy közben milyen érzések lehettek benne, vagy hogy mit szeretett volna igazából, az valódi megértettséget, bizalmat ajándékoz a másiknak!
  7. Vond le a tanulságokat – jegyezd meg, legközelebb mit csinálj másképp egy hasonló helyzetben.

Ha szeretnél jobban belelátni a profik meghallgatási technikáiba, kukkants rá a Tiszta kérdésekre, vagy ha biztonságos közegben gyakorolnád saját magad és mások meghallgatását, gyere el egy Értő figyelem tréningre!

Forrás

Coffee photo created by teksomolika – www.freepik.com

Posted in: