Az érzelem, ami 240-szer tovább tart

Melyik az az érzelem, amit átlagosan négy napig tart leküzdenünk?

A Motivation and Emotion című folyóiratban megjelent kutatás az első publikációk egyike, amely a különböző érzelmek fennmaradási idejét próbálta feltérképezni.

Verduyn és Lavrijsen, a Leuven-i egyetem két kutatója arra szerettek volna választ kapni, hogy mely érzések tartanak a legtovább, és a hosszan tartó érzések milyen egyéb paraméterekkel társulnak. A kutatásban 233 diák vett részt, akik három kérdéstípusra válaszoltak: mennyi ideig tartanak különféle érzéseik, milyen stratégiát használnak érzéseik azonosítására, illetve hogyan kezelik ezeket az érzéseket.

A töprengésnek, rágódásnak nagy szerepe van az érzelem fenntartásában

Az eredmények egyrészt azt a triviálisnak tűnő gondolatot is megerősítik, hogy azok az érzelmek tartanak hosszan, amelyek a személy számára fontosabb történésekhez kapcsolódnak, míg a kevésbé lényeges történések által kiváltott érzelmek gyorsabban elmúlnak (pl: közeli hozzátartozó halála, komolyabb baleset).

Verduyn szerint ugyanakkor a töprengés, és a rágódás a döntő ok, amiért bizonyos érzések tovább tartanak, mint mások. Azok az érzések, amelyek sok töprengéssel járnak, hosszabban fognak kitartani.

“A hosszas töprengés, újragondolás, a következményeken való gondolkodás hatására az érzés amellett, hogy sokáig tart, még fel is erősödhet.”

És akkor meddig is tartanak az érzelmeink?

Vannak egymáshoz nagyon hasonló érzéseink, melyek közül néhány tovább tart, mint a hasonló csoportba tartozóak: a szégyen hamarabb múlik, mint a bűntudat, a szorongás tovább tart, mint a félelem.

Az alábbi diagramon Verduyn és Lavrijsen kutatásából az érzések egymáshoz viszonyított időbeli hosszát láthatjuk órában megadva.

Mennyi ideig tart egy érzelem?

Mennyi ideig tart egy érzelem?

Ugyanakkor maguk a kutatók is elmondták, hogy eredményeinek általánosítása esetén fontos figyelembe venni, hogy egy kérdőíves, és kifejezetten gimnazisták körében végzett vizsgálatról van szó.

Saját érzéseink és ránk gyakorolt hatásainak megismerése

Ha szeretnéd megismerni saját érzéseid döntéseidre gyakorolt hatását, illetve ha szeretnél másoknak is ebben segíteni, szeretettel várunk a következő 2 napos Tiszta Kommunikáció tréningen. Ha szeretnél fejlődni érzéseid felismerésében, megfogalmazásában, a nehéz érzésekkel való küzdelemben, akkor egy asszertív kommunikáció tréning segíthet Neked sokat. Szeretettel várunk!

Források

  • http://www.medicalnewstoday.com/articles/284741.php
  • http://www.spring.org.uk/2014/11/the-emotion-which-lasts-240-times-longer-than-others.php
  • https://pixabay.com/en/children-s-eyes-eyes-blue-eye-1914519/

Itt tudsz hozzászólni