Békából királyfi

Hogyan válhat egy a békából királyfi? Hogyan használhatjuk fel a népmesék bölcsességét saját nehéz helyzetünkben? 3 tipp a megfelelő csókhoz!

Megbomlott harmónia

A világ népmeséinek helyszínei, cselekménye, a hős személyiség-fejlődése egyetemes, szimbolikus, és a világ összes meséjében azonos.

 • A kiindulópont legtöbbször az, hogy valamilyen krízis alakul ki a főhős életében. A probléma révén megbomlik a korábban fennálló összhang, például meghal az öreg király, beesik az aranygolyó a vízbe, vagy egy mostoha űzi el otthonról a főhőst.
 • A hősök vándorútja próbatételekkel tarkított, tetteikhez varázseszközök és segítők asszisztálnak, s a folyamatban csodás átváltozásnak, jellemfejlődésnek lehetünk tanúi.
 • A főszereplők a népmesei próbatételek során megtanulnak jobban alkalmazkodni a külvilághoz és a problémát a fejlődés lehetőségeként használva, lelkileg érettebben tudják vinni életüket: a krízis megoldása révén főhős képes rendet vágni a káoszban, helyreállítja a teljességet, felnő feladatához.

A béka csókja

A Békakirály című mese egyik verziója szerint az átkot a királyfiról egy csók veszi le. Ez így első hallásra varázslatosnak tűnik. Ugyanakkor vannak olyan elemek, megoldások, amelyek nekünk is segíthetnek megszüntetni a káoszt, helyreállítani teljességünket és hőssé válni saját mesénkben!

 1. Vegyük fel a kesztyűt!

  Ismerjük be, hogy probléma van, s ezzel tegyük meg az úton az első lépést.

  A népmesékben az összes szereplő a főhős saját pszichéjének valamelyik részét vagy jelenségét testesíti meg. Nincs ez másképp a mi életünkben sem. Ha például valaki nagyon dühít minket, az nem a puszta véletlen műve. Valami olyasmi van a történet mögött, amely minket nagyon mélyen érint, bennünk is megvan. Ahhoz, hogy megtudjuk mi az, el kell indulni az úton.

  Az „egy életem, egy halálom – megpróbálom” azt a nézetet segít magunkévá tenni, hogy az energiák egy célra történő összpontosítása, kreatív úton történő felszabadítása eredményt hoz.

 2. Használjuk ki tudattalanunk bölcsességét!

  A bennünk egy adott napon felmerülő több tízezer gondolatból 98% ismétlődő, 80% pedig negatív tartalmú. A tudatos tartomány elenyésző mértékű a tudattalanhoz képest (lásd a Freudnak tulajdonított jéghegy hasonlat, Jung végtelen méretű kollektív tudattalanja), vagyis

  alig vagyunk tudatosak saját folyamatainkra.

  Ha képesek vagyunk felhasználni visszataszítónak tűnő segítők – például egy béka – támogatását, hatalmas erőre tehetünk szert. Tudattalan sémáink ismerete olyan erő, amely amellett hogy az aktuális probléma megoldásában segít, állandó magabiztosságot, önbizalmat kölcsönöz nekünk,  visszahat kapcsolatainkra és így harmonikusabban tudunk jelen lenni saját életünkben.

  Ismerjük meg saját történetünket, fogadjuk el, csókoljuk meg legvisszataszítóbbnak tűnő aspektusainkat, burkoljuk őket a szeretet köpönyegébe. Náluk hasznosabb segítőt nemigen találhatunk magunknak.

 3. Ne féljünk az ismeretlentől!

  Az eleinte vérmesnek, negatív szereplőnek tűnő sárkány révén az elrabolt királykisasszony felnőtt nővé válhat – érzelmileg és lelkileg érett, tapasztalt, gondolkodó asszonnyá. A békát megcsókoló lány saját szexualitásának elfogadása révén lesz képes arra, hogy egy valódi királyfi párja lehessen.

  A sárkány, a béka az út elején még formátlan belső energiákat, ösztönöket, indulatokat testesíti meg, amelyekkel meg kell ismerkedni, magunkhoz kell ölelni a megoldáshoz.

  Energiájuk hatalmas – miért nem szelidítjük meg hát őket és használjuk alkotó módon az ő képükben rendelkezésünkre álló erőforrásokat? Segítségükkel válhatunk azzá, akik valóban lehetnénk.

A gyógyító erő

A népmese hallgatója nem közvetlenül a maga életével, hanem attól eltávolodva, valaki másnak a történetével foglalkozik, amit csak fokozatosan állít párhuzamba a sajátjával.

Ha közvetlenebb, gyorsabb eredményre számítunk, érdemes lehet saját történetünkkel foglalkozni. Erre valóak többek között azok a technikák, amelyek formába öntik, képekké alakítják, megfoghatóvá teszik korábban tudattalan belső történéseinket, tüneteinket, nehézségeinket.

Tüneteink, problémáink olyasmit szeretnének megosztani velünk, amely egyébként nem lenne közölhető. Legyen az kényszer, fóbia, önpusztító viselkedés, állandóan ismétlődő viselkedési minta – mind egy-egy híradás, ami szenvedésről, elszenvedett jogtalanságról, megaláztatásról, fájdalmas veszteségről, be nem teljesült vágyakozásról, leküzdhetetlen félelemről tudósít.

Megértésük, szavakká formálásuk, értelmezésük, magunkhoz ölelésük kiemelten fontos a harmonikus élet irányába tett úton.

Tanulság

A mesékben a jobb élet reményében a hősök vállalták a próbatételeket, vándorútra indultak, szerencsét próbáltak. Ön készen áll saját történetének megismerésére?

Ha szeretne saját sztorijával, szimbólumvilágával foglalkozni, hőssé válni saját történetében, ne hagyja ki a következő budapesti, 3 alkalmas tréningeket:

 • Tiszta Kommunikáció
  (belső világunkban dolgozunk mentális képekkel, szimbólumokkal)
  2015. okt. 25, nov 8, és 22.
 • Tiszta Tér
  (belső szimbólumainkat megfogható tárgyakká változtatjuk a kinti térben)
  2015. október 8, 15, és 22.

Bármelyik tanfolyamot is választja,
 • azonnali és lenyűgöző eredményeket produkáló önismereti és problémamegoldási módszer birtokába jut.
 • Megtanul biztonságos közeget teremteni a megoldásokra való megnyíláshoz.
 • Egy új belső világot építhet, amelyre támaszkodva az elme elkezdheti megvalósítani álmait.

Itt a vége, fuss el véle, kerek erdő közepébe

A regisztrációhoz utaljon 15.000 Ft előleget a Tiszavasvári Tak.szöv. 68700054-10509483 sz. számlájára, Kata Bt. névre. A közleményben tüntesse föl hogy a melyik tréningre jelentkezik. Az utalást követően küldjön egy emailt az info(@)tiszta-kommunikacio.hu címre, amiben benne van a neve, telefonszáma, számlázási címe.

Saját mesénket hallván, a mély bölcsességet, a belőlünk fakadó megoldásokat a “kerek erdő közepébe”, vagyis saját lelkünk legmélyébe építhetjük be, s meríthetünk végtelen erőt általa.

Hírlevél

Itt tud feliratkozni a Tiszta Kommunikáció hírlevélre, hogy a legfrissebb eseményekről értesüljön.

Szóljon hozzá!

Nagyon kíváncsi vagyok, Ön mit gondol erről. Kommenteljen, ossza meg velem és másokkal véleményét!