Csak hat lépés…

Az angol Emergent Knowledge kifejezés a megnyílás, megnyilvánulás arra a jelenségére vonatkozik, amikor egyre növekvő rendszer (legyen az sejtek, hangyák, vagy információk összessége) elérve egy bizonyos komplexitást hirtelen újraszerveződik és egyszerű megoldások jönnek létre.

Amikor elegendő számú különálló, ám mégis összefüggő komponens megkapja a szükséges időt és a lehetőséget az interakcióra, új dolgok történnek! Megtapasztalhatod Te magad is ezt a “heuréka” érzést, amikor este egy probléma zsongásával a fejedben fekszel le aludni, és mire felébredsz, valamilyen megoldás kezd körvonalazódni.

Platón ókori görög filozófus mondta ki először, hogy a szó több, mint a betűk összessége. Azóta is számos tudós és filozófus támasztotta alá, hogy bonyolultabb rendszerekben új tudás/tulajdonság merül fel, ami nem tartozik egyik részéhez sem. Másképpen fogalmazva: mennyiségi változások idővel minőségi változásokhoz vezetnek.

HAT-alom

Hat lépés távolság

Hat lépés távolság

1929-ben Karinthy Frigyes Láncszemek című novellájában vetette fel, hogy elegendő néhány kapcsolat, amelyen keresztül az ismerősök köre kiadja az egész emberiséget. 40 évvel később Erdős Pál és Rényi Alfréd bebizonyította, hogy minden véletlen gráf két pontjának összekötéséhez hat élen lehet eljutni (lásd: Erdős-Rényi modell), Stanley Milgram pedig megalkotta a ’hat lépés távolság elméletet’ .

A hat lépés távolság elmélet szerint a Földön bárki kapcsolatba hozható bárkivel egy ismeretségi láncon keresztül, melyben a két végpont között maximálisan öt elem van. Ezt a törvényt a természet a saját maga szervezésére használja. Az emberi társadalomban is, a világban is minden mindennel összefügg, egy bonyolult, mindent átszövő hálónak a része.

A legújabb komplex hálózati elméletek is alátámasztják a hat lépésnyi távolság elméletét. Büszkén mondhatjuk ezt, hiszen e fiatal tudomány egyik legnevesebb képviselője, a magyar Barabási Albert-László kutatócsoportja támasztotta alá az elméletet.

Ezt a filozófiai hátteret alapul véve, a David J. Grove kidolgozta The Power of Six (HATványozó) nevű terápiás módszert, melynek iteratív, ismétlődő kérdései soha nem látott megoldások születését segítik elő.

Hat lépésre kérdéseid megválaszolásától?

Ha szeretnéd kipróbálni a módszer nyújtotta lehetőségeket, megtapasztalni saját megoldásaid mélységét, egyeztess időpontot velem telefonon (30/364-0-364) vagy keress emailben: info kukac tiszta-kommunikacio.hu.

Szerző: Tamás Katalin