David Grove és a tiszta kezdetek

David J. Grove a feje tetejére állította a pszichoterápia fogalmát. Anélkül, hogy ő maga ismertté vagy gazdaggá vált volna, több száz tanfolyamot és szemináriumot tartott 3 földrészen: több mint 40.000 segítőnek, egészségügyi dolgozónak, terapeutának és coach-nak tanította meg az általa kifejlesztett eljárásokat.

David J. Grove

David J. Grove

A szelíd zseni

Ernest Rossi pszichoterapeuta mondta róla: “A zseniális dzsinn kiszabadult a palackból. David Grove-nak hívják és a Tiszta Nyelvvel varázsol.

Néhány évtizeddel ezelőtt bevett szokás volt, hogy a traumán átesett pácienseket “deszenzitizálták” azzal, hogy átbeszélték vele a történéseket. David egyrészt rájött, hogy ezzel gyakran retraumatizálják a klienseket, másrészt annak is tudatára ébredt, hogy ha a klienssel együtt felfedezik a traumából spontán kialakuló metaforát, akkor tüneteik enyhülnek, megszűnnek. Hogy ezt az eljárást segítse, kifejlesztett egy “Tiszta Nyelv” nevű eljárást, amelyben a terapeuta a kliens szavait szóról-szóra ismétli vissza, és néhány egyszerű kérdéssel segít neki tovább vinni a folyamatot. Mindezt azért, hogy a terapeuta a lehető legkisebb befolyást fejtse ki a kliensre és az ő élményére. Az eljárás értékeli és elismeri a kliens tapasztalatát, ötleteit, értékeit anélkül, hogy beszennyezné a terapeutáéval.

Megnyíló Tudás

David munkában

David munkában

David Grove C. G. Jung hagyományain indult, ám rájött, hogy a metaforákat nem szükséges értelmezni, hanem csak egyszerűen felfedezni őket – velük lenni addig, amíg nyugvópontra nem érek. A kliens pedig azt tapasztalja, hogy az őt évek óta kísértő fóbia, belső küzdelem, behatároló viselkedési minta kibomlik, és integrálódik egész személyiségébe. Ezt a munkát tovább folytatva alkotta meg a Tiszta Tér (Clean Space) és a Megnyíló Tudás (Emergent Knowledge) módszereit. A megnyílás, megnyilvánulás arra a jelenségre vonatkozik, amikor egyre növekvő rendszer (legyen az sejtek, hangyák, vagy információk hálózata) elérve egy bizonyos komplexitást hirtelen újraszerveződik és egyszerű megoldások jönnek létre. Ezt az elméletet integrálta ő az emberi pszichéről kialakított módszereibe.

David a Cantebury Egyetemen szerzett diplomáját követően Ericksoni hipnózissal, családterápiával foglalkozott, később pedig új eljárásai révén meghívott előadója volt az Ericksoni Pszichoterápia Londoni Társaságának és a Királyi Orvosi Egyletnek. 2001-ben feleségével az ikertornyok összeomlásánál segítettek a traumatizált rendőrök, tűzoltók, ott dolgozók felépülésében. Újszerű megközelítése képes volt összehangolni olyan területeket, mint a rendszerelmélet, fizika, ókori Görögország, repülés vagy a világháló és mindezeket lenyűgöző terápiás eljárásokká fejleszteni. Sokan vagyunk hálásak érte. KÖSZÖNJÜK.

Szerző: Tamás Katalin Google