Egy pszichológiai kutatás a kliensek szemszögéből

Egy pszichológiai kutatás a kliensek szemüvegén át – élménybeszámolók egyetlen Tiszta Kommunikáció ülés után!Megfogalmazódott bennem a probléma gyökere és az is, hogyan tudok változtatni rajta.” 

Károli Gáspár Református Egyetemen készített kutatás arra  próbált választ kapni, hogy a munkahelyi stresszt kiváltó problémára való rálátásban, megoldásában hatékony lehet-e egyetlen konzultáció. Az eredmények alapján egyetlen Tiszta Kommunikáció ülés hatására a résztvevők problémaorientált viselkedése megnőtt, nagyobb fokú önérvényesítést és autonómiát tapasztaltak. A kutatás részletesen itt olvasható: https://tiszta-kommunikacio.hu/50-perc-problema-kipipalva/

Az alábbiakban a kliensektől származó idézetek olvashatóak a szakdolgozati kutatásból:

 • “Megfogalmazódott bennem a probléma gyökere és az is, hogyan tudok változtatni rajta. Az ülés után két konfliktushelyzetem is volt (egy munkahelyi és egy családi), mindkét alkalommal sokkal jobban kiálltam magamért és meglepő módon őszintén kifejeztem az érzéseimet és az álláspontomat a másik fél számára. Erősebbnek és magabiztosabbnak érzem magam az ülés óta.”
 • “Egyszerűen kitisztult a kép, a “túl sok mindenből” kezelhető mennyiségű, így könnyebben priorizálható és egymással összeegyeztethetőbb lista lett.”
 • “Hagyok időt magamnak, arra hogy átgondoljam a problémát, érveket találjak ki a számomra megfelelő eredmény elérése érdekében, és azokat érvényesítsem.”
 • “Úgy érzem, hogy az önismeretemet segítette.”
 • “Sokkal magabiztosabban, nagyobb erővel és fókusszal dolgozom azon, amire a legtöbb energiát érdemes áldoznom. Azóta újabb lehetőségek, megoldások jelentek meg mindegyik területen, több fontos előrelépést tettem.”
 • “Nagyon hasznos volt számomra már ez az egy ülés is. Nagyon hálás vagyok az ülésért!”
 • “Igazi aha-élmény volt, amikor a lelki szemeim előtt egyszer csak megláttam azt a négy dolgot, ami fent maradt a rostán, ráadásul 3D-s hasáb diagramok képében megmutatva az egyes területekben rejlő pénzügyi potenciált. Ez a kép azóta nagyon sokszor eszembe jut. Nagyon átütő, erőteljes hatással van rám, még most is. Hálásan köszönöm a “vezetést” :)”
 • “Kidugtam a fejem a vízből, ami addig búbig ellepett. Ez folyamat előtte is elkezdődgetett és tart még, de határozottan lendületet kapott az ülésnek és a nagyon speciális kérdéseknek, amiket Kata feltett, köszönhetően. Mivel tudtam azt is, hogy határidő van, tehát a világosan megfogalmazott házi feladat nem elhanyagolandó, hagytam, hogy dolgozzon bennem, ami ott történt. És a kíváncsiság is hajtóerő volt.
  Kifejezetten érdekes volt az a néhány kérdés, de főleg, ahogyan és amennyiszer elhangzott, amelyeket Kata feltett. Időnként szinte idegesítően inadekvátnak tűnt a “mód”, ugyanabban a pillanatban mégis beláttam, hogy nagyon jó irányba viszi a monológomat, és a folyamatos ránézésemet a témára, magamra és még az ülésre is. Szuper! Jó lenne folytatni. :-)”—————————–Tanuld meg Te is!————————–
 • “Az ülés rengeteg érzelmet felhozott, olyan régi dolgok is feljöttek a probléma megbeszélése során, amelyről nem is álmodtam. Az ülés sok ajtót felnyitott és sebet feltépett, aminek feldolgozására ott nem maradt idő. Azonban elindított egy változási folyamatot. Az ülés után nem sokkal komoly mélyponthoz érkeztem amely mély önmunkára sarkallt. Ennek köszönhetően sokat léptem előre. Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, mélyen megérintett, ami az ülésen történt.”
 • “Nagyon jól éreztem magam az ülésen, sok hasznos nézőpontot hoztál fel bennem.”
 • “Egyelőre egy lépéssel sikerült haladni, a problémákkal való szembenézés kevésbé félelmetes, reményt adott arra, h. képes vagyok megoldani is. Hosszabb időre van szükségem a változáshoz ill. több megerősítést, ismétlő “foglalkozást” szeretnék.”
 • “Megszoktam a konfliktusokat, így már sokkal lazábban kezelem őket. Szerintem hatékony eszköz lehet a Tiszta kommunikáció kisebb konfliktusok megoldására, de egy ülés túl kevésnek bizonyult ahhoz, hogy feltárjuk a teljes problémát.”—————————–Tanuld meg Te is!————————–
 • “Már nem hiszem el, hogy létezik olyan mint “hitelesség” 🙂 ez csak egy jó kis félelemmel teli gondolat volt amit sikeresen átvettem másoktól. Jól össze lettem zavarva és pont ez segített. Mintha egy jó kis agymosást kaptam volna. Az igazi válaszom mindig is bennem volt, és ezt hoztad ki Kata!”
 • “Kevésbé drámaian fogom fel. Sokkal kevesebb az önpusztító elem a megoldáskereséseimben. Hűvösebb fejjel és átgondoltabban vagyok a bankban, felnőttebb viselkedéskészlettel. Felbukkantak új megoldási lehetőségek. Valószínűleg több dolognak köszönhetően, de egyértelműen kiegyensúlyozottabb és derűsebb vagyok.”
 • “Jobban látom az érdekem és a módszert, ahogy lehet kezelni.”
 • “A problémával kapcsolatos érzések megváltozása. A probléma az enyém. Én teremtettem, én dédelgetem, én fogom megváltoztatni azzal, hogy változik a hozzá való viszonyom.”—————————–Tanuld meg Te is!————————–
 • “Felejthetetlen élmény volt. Szinte naponta “felkeresnek” az általam használt metaforák és további gondolkodásra késztetnek. Ez a módszer tisztább képet adott magamról, mint a tükör, amiben mindig találok egy olyan szöget, ahol lefaraghatok magamról néhány felesleges kilót.”
 • “Ki kell állnom magamért. Ha én elhiszem, hogy jár nekem akkor meg is fogom kapni. Köszönöm a lehetőséget!”
 • “Növelte az önbizalmamat, erősebbnek érzem magam a probléma megoldását illetően. A sejtések, megérzések egyértelművé váltak számomra, így most már biztosan tudom a megoldást. Tisztultak a gondolataim a saját érzéseimmel kapcsolatban is, könnyebben megértettem mi zajlik le bennem. Ennek megfelelően más szemmel tekintek magamra is és a problémára is, mint konzultáció előtt.”
 • “Lendületet, lelkesedést kaptam a probléma megoldására.”
 • “Az érzelmeimet segített jobban megérteni, feltárni és nagyon tetszett, hogy gondolkodnom kellett a problémán egyre mélyebben és mélyebben. Ráadásul vizuálisan is megjelentem saját magam számára és le is tudtam rajzolni – így valahogy megfoghatóbbá váltak a bennem kavargó érzések és gondolatok a problémámmal kapcsolatban.”

Többet a módszerről: tinyurl.com/tiszta