A Facebook segít az öngyilkosság megelőzésében

Két hete egy barátom lecserélte a Facebook borító- és profilképét egy fekete négyszögre, majd másnap megszüntette magát a szociális térben. Ez a szimbolikus öngyilkosság nagyon ijesztő volt számomra. Szerencsére több barátja is felfigyelt a problémára, és néhány órán belül számos hívást, megnyugtatást kapott, majd 5 nap múlva szomorú profilképpel ugyan, de újra itt volt köztünk.

Barátom szimbolikus közösségi térből való eltűnése óta foglalkoztat a téma, vajon hogyan jelenik meg a nehézség a Facebokon, és mihez kezd vele a közösségi oldal.

Lehangoltság és az internet

A Facebook sokat foglalkozik felhasználói érzelmeivel.

Egyrészt komoly nyomás nehezedik ránk, hogy tűnjünk vidámnak, elégedettnek online világunkban, másrészt saját kutatásuk szerint is a posztolt tartalmak körülbelül egyharmada negatív érzelmekkel íródott.

2014-ben megvádolták az óriást, hogy manipulálja felhasználói érzelmeit. Az is ismert, hogy a Facebook előnyben részesíti azokat a posztokat, amelynek kommentjei gratulációt tartalmaznak, így gyakrabban látjuk éppen házasságot kötő, gyermeknek életet adó, iskoláikat befejező, vagy új állásba lépő ismerőseink posztjait.

A New York Times szerint néhány napja globálisan is elérhető egy eszköz, hogy névtelenül megjelölhessünk egy posztot, ha szerintünk egy ismerősünk öngyilkosság elkövetésén gondolkozik. Amint megjelöltünk egy bejegyzést, kapunk lehetőséget, hogy közvetlenül írjunk a veszélyben lévőnek, vagy egy közös ismerősnek, hogy koordinálja a segítséget. A Facebook előre megírt szöveget is javasol ehhez, amit személyre lehet szabni.

Facebook erőfeszítései az öngyilkosságok megelőzése érdekében

A Facebook erőfeszítései öngyilkosságok megelőzése érdekében

Nagyon gyakran előfordul, hogy szeretnénk segíteni valakinek, csak nem tudjuk, hogyan tegyük. Ezért is fontos ez az apró lépés a mobilok és a szociális média világában barátaink segítéséhez.

Én a magyar Facebookon egyelőre nem találkoztam a lehetőséggel. A felhasználók jelenleg a legfontosabb információkat ezen az oldalon olvashatják és itt tudják jelenteni az öngyilkossági veszélyt. Néhány hasznos telefonszám:

LESZ – Magyar Lelki Elsősegély Telefon­szolgálatok Szövetsége

  • http://www.sos505.hu
  • 116 123
  • sos@sos505.hu

Kék Vonal

  • http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/lelkisegely-vonal
  • http://www.kek-vonal.hu/index.php/hu/interaktiv-kapcsolatok
  • 116-111
Öngyilkosság gyanújának jelentése

Öngyilkosság gyanújának jelentése

Hozzászólás

Ha látta a magyar Facebookon a lehetőséget, vagy van bármi mondandója, szívesen olvasnánk!

 

Források

  • http://thenextweb.com/facebook/2016/06/14/facebooks-support-tool-suicide-prevention-rolls-globally
  • http://www.nytimes.com/2016/06/15/technology/facebook-offers-tools-for-those-who-fear-a-friend-may-be-suicidal.html?_r=0
  • http://thoughtcrumbs.com/publications/burke_develin_feelings.pdf
  • http://www.forbes.com/sites/kashmirhill/2014/06/28/facebook-manipulated-689003-users-emotions-for-science/#635b6298704d