Ha ezt a 7 dolgot nem érzed a kapcsolatotokban … akkor az nem is valódi

Egy kapcsolat bizony nem csak boldogság, játék és mese. Néha a legjobb viszony ellenére is megtapasztaljuk az égető fájdalmat, ami lényünk legmélyéig hatol. 

A jó kapcsolatokban a negatív érzések éppúgy jelen vannak, mint a pozitívak. Sőt.

  • A félelem most először rettegés az elhagyatástól.
  • A szomorúság ezúttal szívünkbe markoló vágyódás.
  • A hiány könnycseppjei vele tengerré tudnak duzzadni.

Folyamatosan tanulunk egymásról, magunkról, és arról is, hogy mennyire tud egy kapcsolat kínozni. Mert a szerelem nem csak gyönyörűség. Emellett fájdalmas, rettegéssel tölt el, és kiszolgáltatottá is tesz. Sajnos azonban a kettőt együtt rendeltük meg… Ha nem tudjuk érezni dühünket, szomorúságunkat és félelmünket, akkor örömünket és a gyönyört is kevésbé tudjuk befogadni.

Szóval. Egy mély kapcsolatban:

1. Szorongsz

Be vagy gyulladva, össze van szorulva a gyomrod, negatív gondolatok farkasai kergetik egymást az agyadban – akár csak egyetlen elmulasztott telefon miatt is.

2. Szomorú leszel tőle

Szomorú leszel a párod miatt, azért amit mondtál neki, azért amit nem mondtál, azért mert kegyetlenül viselkedtél, vagy mert elfordultál és otthagytad. Ezek az érzések ugyanolyan elemi részei egy kapcsolatnak, mint a boldogság és a gyönyör. A tengerré duzzadó könnycseppek azonban nem árvizet okoznak, hanem képesek öntözni azokat a magokat, amiket ketten, közösen vetettetek el.

3. Kényelmetlenül érzed magad

Még soha nem mutattad meg magad ennyire. Ez egy rövid ideig szokatlan, kényelmetlen, zavaró és félelmetes. Ugyanakkor, ha a párod elfogad Téged legsötétebbnek gondolt részeiddel együtt, akkor ez át tud váltani valódi megkönnyebbülésbe, igazi feloldozásba.

4. Feldühít

Az őszinte kapcsolatokban a csaták is őszinték. Viták, egyet nem értések, összetűzések, és szópárbajok a szenvedély velejárói. Ugyanakkor ezek a csaták nem öncélúak: mindketten a kapcsolat megőrzése mellett vagytok, respektáljátok a másik nézeteit, és megoldásokat kerestek.

5. Fáraszt

Zavar, hogy megint horrorfilmet néztek. Hogy újra pizzát esztek. Hogy megint ugyanazokat a vicceket hallod. Hogy megint egész éjszaka fönt vagy. Hogy megint együtt vagytok négy teljes napig. Hogy nyakig benne vagy egy másik ember világában, egyre többet tudsz meg róla, és magadról.

6. Aggódni kezdesz

Párodnak hatalma van feletted. Szívedet adtad neki, és ő bármit megtehet vele. “Bársony közé rakja“, az ajtód elé dobja, vagy akár az övét adja cserébe.

7. Sebezhetővé tesz

Védtelenül állsz egy reflektorral felérő szempár vakító kereszttüzében. Csak remélni tudod, hogy a háló nélküli ugrás nem a fűrészporban végződik, hanem ölelő karokban. A bizalom folyamatosan épül ki, és a közös idő múltával egyre nagyobb távolságokat hidalhat át.

Mit tehetünk negatív érzéseinkkel?

Negatív érzéseinket gyakran nem osztjuk meg, mert azt gondoljuk, hogy megbántjuk vele a másikat, rossz fényben tüntetjük fel magunkat, vagy leromboljuk kapcsolatunkat. Sajnos azonban nincs más mód a szeretetteli együtt maradásra. Ha nem mondjuk el, nem fejezzük ki ezeket az érzéseket is a pozitívak mellett, előbb-utóbb összegyűlnek, és más formában, térben-időben eltolódva törnek maguknak utat.

Ha szeretnéd megtanulni, hogyan fejezd ki ezeket az érzéseket anélkül, hogy kárt okoznál magadnak, a másiknak, vagy a kapcsolatnak, olvasd el ezt a cikket az asszertivitásról, vagy ha gyakorolni szeretnél, még van pár hely a következő asszertív kommunikáció tréningen.

Nincs olyan, hogy jól csináljuk. Olyan van, hogy együtt tanulunk magunkról, kapcsolatunkról, és a világról. A világról, ahol a tapasztalatok – izgalmas kalandok éppúgy, mint szürke hétköznapok, –  közelebb-és-közelebb hoznak minket egymáshoz. Ahol a tenger két sziklája lecsiszolódott kaviccsá szelídül egymás mellett.

Oszd meg velünk gondolataidat

Források

https://www.psychologytoday.com/blog/resolution-not-conflict/201305/how-express-feelings-and-how-not, http://tinybuddha.com/blog/how-to-deal-with-uncomfortable-feelings/, http://elitedaily.com/dating/relationship-make-you-feel/1014243/