Hogy milyen a jó prezentáció? Metaforás!

Amikor meg akarunk győzni másokat valamiről, először is megpróbáljuk kitalálni, mi a fontos nekik, mire van szükségük. Néha segít, hogy kristálytiszta, ütős érvekkel látunk ezen pontok alátámasztásának. Máskor azonban többre van szükség. Például egy jó metaforára.

A metaforák segítenek összekötni a meglévő tudást valami újjal. Valamit, amit a közönségünk már ismer, párhuzamba állíthatunk olyasmivel, amit mi szeretnénk, ha megismernének. A metaforák kiskaput, egy rövidebb utat jelentenek a másik elméjéhez – olyat ami ragadós. Akár egy bogáncstól, nehéz tőle megszabadulni.

Hogy hogyan találja meg a legjobb metaforákat prezentációjához, beszédéhez, cikkéhez? Azt, ami valóban rezonál a hallgatóságával? Egy olyan előzetes ismeretet érdemes keresnünk saját elménkben, ami a mi számunkra is élvezetesebbé, valóságosabbá, több dimenziósabbá varázsolja elképzelésünket. Annál valószínűbb ugyanis, hogy közönségünket is megszólítja.

Meggyőző prezentáció

Milyen a jó prezentáció? Mitől lesz előadásunk valóban meggyőző és magával ragadó? Hogyan fogjunk hozzá?

Kezdjük az alapoknál: Vegyünk elő egy darab papírt! Kutatások igazolják ugyanis, hogy ha nem számítógép előtt ötletelünk, hanem a hagyományos módon, agyunk kreatívabb részét aktiváljuk, ami javítani fogja ötleteink minőségét.

És itt kezdjünk el ötletelni arról az elképzelésről, amit át szeretnénk adni:

Ez olyan, mint micsoda? Amikor ez történik, az mihez hasonlít?

Ne keseredjünk el, ha elsőre a klisék birodalmába vezet utunk. A partnerségről sokunknak a földgömb előtt kezet rázó üzletemberek jutnak eszünkbe. Többedszeri próbálkozásra juthatunk el mondjuk Ginger Rogers és Fred Astaire kettősének fotójához. Vagy a biztonságról egy páncélszekrény ugrik be elsőre, ha viszont tovább rágjuk ceruzánk végét, eljuthatunk egy pitbullig vagy egy biztostűig.

A metafora kereső

Ha elakadunk, forduljunk a legmetafora-barátabb keresőhöz, minek neve: Yossarian Lives!

yossarian - A metafora kereső

yossarian – A metafora kereső

És mit tegyünk, ha találtunk néhány igazán jó metaforát, ami tuti eszébe jut hallgatóságunknak még a következő héten is?

Ne hagyjuk abba!

Folytassuk felfedezőutunk az egyre idegenebb és idegenebb territóriumokon – minél szokatlanabb a metafora, annál biztosabb ugyanis, hogy mások elméjében ragad.

És lehet, hogy 50 perccel az ötletelés kezdete után fog elérkezni ahhoz a kritikus ötlet-tömeghez, amiből egy már megfelelő lesz.

Néhányan megkérdezhetik, érdemes-e akár 50 percet rászánni egyetlen metafora megtalálására?

Amikor öt év múlva találkozunk valakivel a hallgatóságból, aki megemlíti, hogy mekkora hatással volt rá ez a metafora, akkor rájövünk, hogy megérte. Nem is beszélve hosszabb távlatokról:

  • János 10:14-15 – Én vagyok a jó pásztor.
  • Julius Cézár – A kocka el van vetve.
  • Einstein – A vallás, tudomány és művészet ugyanannak a fának a három ága.

Utóirat

Prezentációnk természetesen ekkorra már rendelkezik a “Jó” prezentációra jellemző egyéb ismérvekkel:

  1. kevés szó
  2. sok kép

Ha pedig mindennel kész vagyunk, akkor jöhet a próbaelőadás. A “Mit mondunk” mellett legalább ugyanannyit nyom ugyanis a latban, hogy “Hogyan mondjuk”! Jó felkészülést!