Hogyan nyerjünk meg egy vitát?

Hogyan nyerjünk meg egy vitát? Mit érdemes tenni és mit nem? 6 jótanács azoknak, akik tudják, hogy a siker egyik záloga az, hogyan kezeljük konfliktusainkat.

Az a hozzáállás, hogy egy vitát meg lehet nyerni, igen ritkán fog segíteni meggyőzni bárkit bármiről. Ennek oka az, hogy ha az emberek azt érzik, álláspontjuk fenyegetve van, még jobban fogják védeni – egyszerűen “harcol-vagy-menekülj” módba kapcsol az agyuk. Mit lehet hát tenni?

1. Maradjunk higgadtak

Még ha lelkesek és elkötelezettek vagyunk is álláspontunk mellett, maradjunk higgadtak és kontrolláljuk érzelmeinket. Ehhez komoly érzelmi intelligenciára lehet szükségünk.

Az, hogy mennyire tudunk nyugodtak maradni, összefüggésben van azzal, hogy mennyire vagyunk képesek bizalmat, tiszteletet érezni a másik fél és saját magunk iránt.

2. Kérdezzünk

Egy feltett kérdés nyomán azonnal és automatikusan elkezdünk magunkban válaszok után kutatni! Kérdések föltevésével tehát a kontroll a mi kezünkben marad, partnerünk pedig elkezd magában válaszok után keresgélni.

A legjobb kérdések nem intéznek kihívást partnerünk álláspontja ellen. A nyitott vagy tiszta kérdések egy verseny jellegűnek ható vitás helyzetet együttműködővé változtathatnak. Megkérhetjük például a másikat, hogy gondolja tovább saját megoldását, milyen következményei lehetnek, mi lenne ha mindenki ezt csinálná. Ne annyira a “miért”, inkább a “hogyan” kérdőszóval operáljunk. Együtt továbbgondolva a témát (akár a Tiszta kérdéseket használva), és kiderülhetnek partnerünk érvelésének gyöngeségei.

Ha kicsit mélyebbre szeretnénk menni, megkérdezhetjük, mi az ami ebben a témában annyira foglalkoztatja beszélgetőpartnerünket.

3. Érveljünk logikusan

Ha valamivel mindenképpen érvelni szeretnénk, legjobb választás a statisztikák, tények, kutatási eredmények citálása, amelyeknél van esély arra, hogy semlegesek a túlságosan erős érzelmi behatásoktól.

4. Hallgassunk figyelmesen

A legtöbb ember egy beszélgetésben csak szórványosan figyel a másikra, jellemzően saját kérdéseit, érveit csiszolgatja miközben a másik beszél: saját gondolataival van elfoglalva. Ha figyelmesen hallgatunk, sokkal hamarabb ráérezhetünk a logikai bukfencekre, hiányokra, nehézségekre, sőt új dolgokat tanulhatunk partnerünktől.

Próbáljunk meg tehát kíváncsiak maradni a másikra, álláspontjára, érveire, világlátására és bővítsük látókörünket az általa kifejtettekkel. Ehhez jó alap lehet eljönni egy Tiszta Kommunikáció tréningre, ahol a legtöbben már az első feladat során rádöbbennek, hogy eddig nem is tudtak odafigyelni igazán egy másik emberre.

5. Ha valami jót hallunk, ismerjük el

Ne vitatkozzunk csak a vita kedvéért. Ha bármi megfontolásra érdemeset hallunk, azt feltétlenül ismerjük el, és értsünk vele egyet.

Amellett, hogy ez mérsékeltté és belátóvá tesz minket a másik szemében, segít az érzelmek menedzselésében és a vita eszkalálódásának elkerülésében.

6. Win-win módon próbáljuk befejezni

Legyünk nyitottak egy olyan kompromisszumos megoldásra, amely mindkettőnk érvelésének főbb pontjait magában tudja foglalni.

Semmiképp ne törekedjünk a másik életstílusának, választásainak megkérdőjelezésére, kerüljük a személyeskedést, túláltalánosítást.

Mi történhet most?

Ha szeretné megtudni, hogyan érdemes az akár vitákat is együttműködéssé változtatni képes Tiszta Kérdéseket feltenni egy másik embernek, jöjjön el a következő Tiszta Kommunikáció tanfolyamra!

Hírlevél

Itt tud feliratkozni a Tiszta Kommunikáció hírlevélre, hogy a legfrissebb eseményekről értesüljön.

Szóljon hozzá!

Nagyon kíváncsi vagyok, Ön mit gondol erről. Kommenteljen, ossza meg velem és másokkal véleményét!

Posted in: