Kérdezz úgy, hogy a test válaszoljon! 12 kérdés trauma feldolgozásához.

Hogyan ötvözzük az érintés és a kérdezés tudományát trauma feldolgozásában? Tiszta kommunikáció és masszázs kéz-a-kézben segíthetnek nehéz érzések feloldásában.

Mit tehetünk, ha egy kezelés alatt azt látjuk, hogy kliensünk váratlanul kapcsolatba kerül egy korábbi traumatikus élményével, és ez olyan erős érzéseket ébreszt benne, ami mellett nem mehetünk el szótlanul? Masszőr, manuálterapeuta, kineziológus, és bármely, érintéssel dolgozó terapeuta szembesülhet munkája során azzal, hogy kezelése a kliensre a vártnál erősebb érzelmi hatást gyakorol. Ilyenkor jól jöhet a tiszta kommunikáció 12 kérdése.

Tiszta Kommunikáció

A tiszta kommunikáció alapja a rendkívül precíz kérdésfeltevés. A látszólag egyszerűnek tűnő “Milyen?” “És van-e még valami erről?” kérdésekbe beillesztjük a kliens által elmondottakat. Ilyen módon arra ösztönözzük a klienst, hogy tüneteinek felcímkézése helyett testileg és emocionálisan is megtapasztalja az általa kimondott szavak jelentését. A segítő a szavak mellett a beszéd közben használt gesztusokkal, mozdulatokkal, nonverbális jelekkel is dolgozik. A kliens általában nincs tudatában ezeknek a jeleknek, ugyanakkor tudatosításukkal elmozdíthatjuk a traumához kapcsolódó, a testben elraktározott energetikai mintázatot, amivel előkészíthetjük a kezeléshez – jelen esetben a Shiatsu masszáshoz – a terepet.

Trauma, érintés, és a Tiszta Kommunikáció

Az alábbiakban egy olyan esettanulmányból idézünk részleteket, amelyben Nick Pole, Shiatsu masszőr használja a Tiszta Kommunikációt. Egy általa tartott workshop keretében bemutatja, hogyan használható a technika egy szokatlan és rejtélyes probléma felderítésében. Vastag szedéssel jelöltük a terapeuta szavait, normál betűtípussal a kliens szavait (aki egyébként maga is Shiatsu masszőr), dőlt betűvel pedig a hozzájuk fűzött megjegyzéseket. A Tiszta Nyelv használatánál a kérdésekben megszemélyesítjük a kliens által mondottakat, ezért nagy kezdőbetűt használunk.

Nick Pole: A múltkori ebédnél említetted nekem a számítógép használatához kapcsolódó problémáidat.

Peter: Igen. 15 év számítógépes munkát követően feladtam mindent és vidékre költöztem, hogy megtapasztaljak egy önellátóbb, több fizikai munkával járó életet. Amikor visszatértem a számítógép használatához, azt tapasztaltam, hogy az számos kellemetlen tünettel jár. Olyan volt, mintha kiszippantaná belőlem a tudatosságot.  Hirtelen úgy éreztem, hogy minden porcikám a lehető leggyorsabban el akar tűnni onnan. Ha hosszú ideig használom a számítógépet, utána rengeteg munkámba kerül, hogy újra leföldeljem magam. Túltelítődik az agyam, és kényelmetlen érzés uralkodik el a testemen.

Péter hangja és gesztusai rengeteg információt hordoznak, miközben beszél. Ahogyan a kényelmetlen érzés kialakulását említi, kezei gyors spirális mozgással a mellkasa felé emelkednek, amikor pedig arról beszél, hogy minél messzebb akar kerülni a számítógéptől, egymás felé fordított tenyereit szaggatottan ide-oda mozgatja, mintha kezei egymást húznák az egyik, majd a másik irányba.

És amikor minden porcikád a lehető leggyorsabban el akar tűnni onnan, azután mi történik?

Nyugtalanság lesz úrrá rajtam.

Nick tükrözi Péter gesztusait – a jobb kezét mereven a napfonata előtt tartja.

Nick a csoport felé fordul: Nem megoldani próbáljuk Peter problémáját, mindössze segítünk neki elemeire bontani a traumához kapcsolódó mintázatot. Nem kérdezzük tőle, hogy mitől lett nyugtalan, vagy mi gátolhatná meg, hogy nyugtalanná váljon. Egy olyan nyitott kérdéssel fordulunk hozzá, ami segíti őt, hogy közelebb kerüljön magához a nyugtalanság érzéséhez. 

És hol van Nyugtalanság?

Itt. – Péter a mellkasának felső része és a torka felé mozdítja a kezét

És mihez hasonlít Nyugtalanság?

Hosszabb csend következik, ahogy Péter vizsgálja a benne lévő érzést.

Szorító, összehúzó, fullasztó, bezárt.

Köhög…

És amikor szorító, összehúzó, fullasztó és bezárt, akkor mi történik?

Köhögés..

És még valami Köhögésről?

Riadó..riasztás…

És amikor riadó, riasztás van, mi történik?

Röhögés…

Köhögés?

R… mint röhögés…

És milyen Röhögés?

Péter ismét hosszabb szünetet tart, fejét lehajtva, úgy látszik valami erős érzelem lett úrrá rajta. A jobb válla mozogni kezd, mintha egy görcsös izmot próbálna kilazítani…

És van-e még valami erről? – Nick tükrözi Peter testtartását és a váll emelkedését.

Az, hogy nem akarom tovább csinálni – ez jön fel. Nem akarom!

És amikor nem akarod tovább csinálni, mi történik?

Erről a Rogers név ugrik be…  aminek van is értelme…

Értelme?

Rogers egy barátom volt, aki tíz éve halt meg. Én 27 éves voltam akkor.

Nick érzékeli ezen a ponton, hogy valami nagyon mély és erős dolog történt. – Szinte olyan, mintha Rogers jelen volna a szobában.

Rogers… Csak nyugodtan…nem kell sietni…bármi is történik benned… (hosszú szünet)… jelezd, amikor úgy érzed, hogy tovább léphetünk.

Aha… (Péter hosszú időre szótlan marad, majd elmosolyodik). Egyáltalán nem arrafelé haladunk, amerre akartam!

(a csoport nevet)

Van-e még valami Rogersszel kapcsolatban?

Van-e még valami Rogersszel kapcsolatban? Jó kérdés… az egy nagyon sűrű időszak volt.. És (próbál beszélni, de nem jönnek a szavak… elcsuklik a hangja) együtt szereztünk zenét a számítógépen.

És van-e még valami azzal kapcsolatban hogy együtt szereztetek zenét a számítógépen?

Azt hiszem a racionális felem azt mondja: Nos, ez a helyzet. Nem szívesen dolgozom számítógépen. Rogersszel együtt szereztünk zenét a gépen, Rogers pedig meghalt… Péter jobb kezével körző mozgást tesz a szíve körül…

Van-e még valami ezzel kapcsolatban? Nick tükrözi a körző mozgást.

Unalmas. Túl sokat csináltam ezt.

És van-e még valami erről?

Sokszor átestem már ezen. Újra és újra, vissza ugyanide. Ugyanitt tartok, visszajutottam.

Együtt megállapítják, hogy ez az a pont, ahol az elakadás van. Tovább dolgoznak, most már visszatérve az érintéshez, megtartva a Tiszta Kommunikáció verbális eszköztárát. A masszőr, figyelve a kliens testi reakcióit és érzelmi állapotát, újabb kérdéseket tesz fel. Figyelmével és érintésével nyomon követi a kliens válaszait.

Trauma és gyógyulás

Peter a kezelés végére megnyílást, elengedést, megkönnyebbülést érez. Visszajelzése szerint a kezelést követő estén már könnyebben ült le a számítógéphez, de egyszer csak nagyon erős érzelmek kerítették hatalmukba a gép előtt. Egy következő kezeléssel tovább javult a helyzet, és azóta jelentősen könnyebben tudja használni a számítógépet.

Peter: Számomra ez az eset egy csodálatos példa volt a Tiszta Kommunikációra, és annak hatékonyságára. A workshop után magam is gyakorolni kezdtem, saját magamnak tettem fel a Tiszta Kérdéseket és engedtem, hogy a testem saját intelligenciáját használva kifejezze magát. A workshop óta a saját Shiatsu praxisomba is beépítettem a Tiszta Kommunikációt, ami segíti a klienseimet, hogy kapcsolatba kerüljenek a mélyebb rétegeikkel, illetve, hogy saját megismerésük folyamatát a kezükbe vegyék.

Hogyan tanulhatom meg a Tiszta Kommunikációt?

Íme, a 12 tiszta kérdés, merd használni! Az X és az Y a kliens szavait jelenti szó szerint.

Szándék kérdések

1. És mit szeretne X (ha történne)?
2. És mi szükséges ahhoz, hogy X megtörténhessen?
3. És meg tud történni?

Kibontó kérdések

4. És milyen X az X?
5. És van-e még valami X-ről?
6. És hol lehet X?
7. És mihez hasonlít X?
8. És van kapcsolat X és Y között?
9. És amikor X, mi történik Y-nal?

Időbeli kérdések

10. És mi történik azután?
11. És mi történik épp X előtt?
12. És honnan jöhetett X?

Tudj meg többet a Tiszta Kommunikációról, és olvass esettanulmányokat itt: Tiszta Kommunikáció Gyakori kérdések.

Ha szeretnéd megtapasztalni saját bőrödön, hogyan működik a Tiszta Kommunikáció, vagy szeretnéd használni saját praxisodban, szeretettel várunk! Ismerd meg mélyebben magadat és a módszert: gyere el a következő Tiszta Kommunikáció tréningre!

Forrás

  • Nick Pole és Peter Cadney cikke: ‘Very, Very Traumatic’ – Working with Trauma with Clean Language and Shiatsu
  • https://pixabay.com/en/woman-colors-style-bodypaint-girl-438434/
Trauma, gyógyítás, érintés.

Trauma, gyógyítás, érintés.