A vita harmonikusabb kapcsolathoz vezethet?! Két egyszerű taktika!

Mindössze három egyszerű kérdéssel nemcsak saját és környezeted egészségén javíthatsz, hanem a korábbi vitás helyzeteket a meghallgatás, odafigyelés, összetartozás pillanataivá varázsolhatod. Tudd meg, hogyan!

A többet vitázó középkorúak rövidebb ideig élnek, állapította meg egy 10.000 főt vizsgáló 2014-es dán tanulmány. Azt is régóta tudjuk, hogy a megértő társ, a jó szociális kapcsolatok, a kiterjedt baráti hálózat pozitív hatással van az egészségre.

Hogyan nem nyerhetünk egy vitában?

Attól tartok, tévedsz. Egyszerűen nem logikus, amit mondasz. Figyelj, elmagyarázom az okokat, miért van igazam.” – Hogy érzed? Ilyen mondatok után készen állsz arra, hogy meggyőzzenek?

Mindegy, hogy a közel-keleti helyzetről vagy a családi nyaralás helyszínéről folyik a vita – ez a fajta hozzáállás leggyakrabban a meggyőzendő fél ellentétes pozícióinak megerősítéséhez vezet.

Mi lehet a sikeres taktika?

Sokkal eredményesebbek lehetünk akkor, ha

 1. megkérjük a minket meggyőzni óhajtó felet arra, hogy magyarázza el nekünk az általa favorizált dolog hatásait,
 2. tiszta kérdések segítségével több és mélyebb figyelemmel ajándékozzuk meg.

Nézzük, hogyan is működik ez a két taktika.

1. A megértés illúziója

Philip Fernbach, a Coloradoi Egyetem kutatója egy olyan vizsgálatot végzett, amelyben a kutatás résztvevőinek először értékelniük kellett, szerintük mennyire értenek bizonyos politikai ügyeket, majd két csoportra osztotta őket. Az első csoporttól azt kérte, hogy nézetüket fejtsék ki, majd sorakoztassanak fel érveket, hogy a politikai döntés miért lenne jó. Pontosan úgy, mint egy normál vitában.

A második csoportot arra kérte, hogy álláspontjuk kifejtése után ne érveket soroljanak arra, hogy miért lenne jó, hanem inkább magyarázzák el, hogyan működne, ha megvalósulna. Lépésről-lépésre, az elejétől a végéig kifejtette velük az általuk favorizált politikai döntés lehetséges hatásait.

Hogyan látjuk a világot?

Hogyan látjuk a világot?

Eredményei egyértelműek voltak: az első csoportban lévők még biztosabban lettek igazukban. A második csoportban lévők, amikor a magyarázatot követően ismét értékelniük kellett saját megértésüket az ügy kapcsán, jóval kisebb értékeket adtak maguknak, nézeteik sokkal árnyaltabbak lettek, és korábbi sarkos kiállásuk mondjuk az Üvegház hatású gázok kibocsátásának kereskedelme mellett – vagy épp ellene – sokat lágyult.

Szóval, ha legközelebb nem tudjátok eldönteni, hogy hová menjetek nyaralni, vagy hogy a dinoszauruszok és az emberek tényleg éltek-e egymás mellett 10.000 évvel ezelőtt, az egyik opció, hogy egyszerűen kérd meg a másik felet: alaposan magyarázza el álláspontját, hogyan lenne ez lehetséges, milyen hatása lenne.

2. Elfogadó figyelem

A második taktika ugyanezen az elven működik, csak mélyebbre megy. Nem csak hogy elmagyaráztatjuk a másik féllel álláspontját és annak működését, hanem tiszta kérdésekkel ugyanezt felfedeztetjük vele egy szinttel mélyebben, saját tudatalattijában is.

Figyelem

Igen ritka dolog életünkben, amikor manipulációmentes, cél nélküli figyelmet kapunk, amely mentes minden akarattól, irányítástól, idegen felelősségtől. Komoly erő, amikor ilyen jellegű figyelmet tudunk ajándékozni beszélgetőpartnerünknek (vagy épp saját magunknak). Ezt a fajta odafordulást mindannyian ritkán tapasztaljuk meg hétköznapi életünkben, így hatalmas értéke van és komoly változásokat tud indukálni.

Ki ne vágyna arra, hogy megértsék, meghallgassák, összhangban legyenek vele, főleg ha épp a vita, az egyet nem értés előszelét érzi?

Itt most megtanulhatsz 3 olyan Tiszta Kérdést, amire válaszolva a másik mélyebben megértheti saját magát és – mintegy mellékhatásképpen – megjavul a kapcsolat köztetek, szeretetteli térben létrejövő beszélgetés bontakozhat ki.

Tiszta Kérdések

A három kérdés, amelyre szükségünk lesz, az alábbi:
– És mit szeretnél?
– És milyen X az X?
– És még valami X-ről?

A kérdésekben az X beszélgetőpartnered szavainak pontos, szó szerinti visszaismétlését jelenti. A kérdések akárhányszor, akármilyen sorrendben feltehetőek.

Példa beszélgetés

Így nézhet ki például, ha párod emelt hangon elkezd azon méltatlankodni, hogy már megint oda mentek nyaralni, ahová Te akarsz.

 • – Már megint a tengerparton akarod süttetni magad, mikor tudod hogy én 10 percig bírom ott a nyaralást.
 • – És amikor 10 percig bírod a tengerparton a nyaralást, Te mit szeretnél?
 • – Én a hegyekbe akarok menni.
 • – És amikor a hegyekbe akarsz menni, milyen nyaralás az a nyaralás a hegyekben?
 • – Ohh, hát reggeli után elmennénk kirándulni, a menedékházban sziesztáznánk, délután lesétálnánk a hegyről és a szállásunk bárjában meginnánk egy-két sört.
 • – És még valami erről, hogy elmennénk kirándulni, a menedékházban sziesztáznánk, délután lesétálnánk és estefelé meginnánk egy-két sört?
 • – Hát, hogy nekem az aktivitás a jó, mozogni akarok, nem tudok egy helyben feküdni.
 • – És milyen aktivitás az aktivitás?
 • – Hm. Igazából most azt látom, hogy az is OK, ha elmegyünk a tengerpartra és ott én beiratkozom egy windsurfös suliba, Te meg kint feküdhetsz a parton. Igen, azt hiszem, ez jó lenne. És este sörözünk!
 • – Rendben! 😀
Vita - Kibékülés - Tengerpart

Vita – Kibékülés – Tengerpart

A fenti három kérdés bőven elég egy ilyen beszélgetés lebonyolításához. Ha több Tiszta Kérdést is szeretnél variálni, lásd a 12 alapkérdést itt: Tiszta Kérdések

Elfogulatlanság és a vita

Egy ehhez hasonló beszélgetéshez persze jó, ha saját nézeteinket a beszélgetés időtartamára figyelmen kívül tudjuk hagyni. Amint ugyanis egyik vagy másik irányba befolyásolni szeretnénk a beszélgetés kimenetelét, a mély meghallgatás élménye elillan.

Összefoglalás – vitán felül

Összefoglalva: azt szokták mondani, hogy a vita nem vezet sehová. Nos, ha megfelelően használjuk a fenti két taktikát, a vita akár szeretetteli megértéshez, nagyobb harmóniához is vezethet kapcsolataidban. Próbáld ki!

Posted in: