Jobb szerelmi életre vágysz? Legózz!

Szeretnéd, ha valaki jobban vonzódna hozzád? Ültesd le mágneses építőkockákkal játszani!

A Texasi Egyetem 3 pszichológusa szenzációs kísérlettel igazolta, hogy mágneses építőkockákkal való tevékenység növeli a résztvevők elégedettségét szerelmi kapcsolatukkal. Christy, Hirsch, és Schlegel 2016. május végén publikált kutatásában a résztvevők jobban vonzódtak partnerükhöz, elégedettebbé váltak érzelmi intimitásukkal, és nőtt elkötelezettségük szerelmük iránt, miután mágneses építőkockákkal játszottak.

Szerelem mint vonzalom

A szerelmet nagyon nehéz megmagyarázni, ezért gyakran használunk metaforákat a leírásukra. Ezek a metaforák a szerelmet mint fizikai erőt írják le: a szerelem “ledönt minket a lábunkról“, “felébreszti bennünk a szenvedély tüzét“, vagy ilyenkor “két ember között izzik a levegő“.

A vonzalom szó maga is egy fizikai erőt tételez fel, amely két tárgyat egymáshoz közelít, egymás felé mozgat.

Elég rá gondolni

Épp aktív metaforáink meghatározzák, hogyan érzékeljük az emberi kapcsolatokat. Elég csak arra gondolni, hogy

 • ha meleg kávéval, teával várjuk vendégeinket, melegebbnek fogják érzékelni a kapcsolatunkat, vagy
 • ha egy koordinátarendszerben egymáshoz közelebb vagy távolabb lévő pontokat mutatunk a kísérleti résztvevőknek, akkor akik a távolabbi pontokat látták, gyengébb családi kötelékről számolnak be, mint akik a közeli pontokat látták (Williams & Bargh, 2008).

Az INTIMITÁS KÖZELSÉG és a JÓSÁG MELEGSÉG metaforái mellett most egy távolabbi összefüggéssel dolgoztak a kutatók: A SZERELEM VONZÁS. És az eredmény?

Amikor aktiválódik gondolatainkban a vonzás, a mágnesesség metaforája, az befolyásolja, hogyan érzünk emberi vonzalmakat!

Legó és szerelem

A kutatássorozat sikeresen bizonyította, hogy a SZERELEM FIZIKAI ERŐ metafora kézzelfogható megjelenítése befolyásolja a szerelem érzésének (vonzalom, intimitás, elköteleződés, elégedettség) megtapasztalását.

Hogy érezzék a fizikai vonzást, a résztvevők

 • vagy mágnesezett építőkockákkal (vonzó feltétel),
 • vagy nem-mágneses építőkockákkal (kontroll feltétel)

dolgoztak egy percig, majd saját párkapcsolataikról töltöttek ki kérdőíveket.

Legó - szerelem

Legó – szerelem

A második kísérlet 148 résztvevője közül azok, akik a mágneses, egymást vonzó építőkockákkal játszottak egy percig, azok

 • nagyobb párkapcsolati elégedettséget — t(148) = 2.07, p = .040
 • magasabb érzelmi intimitást — t(148) = 2.10, p = .038
 • erősebb vonzalmat  — t(148) = 2.84, p = .005

éreztek, mint a kontroll feltételben lévők.

Tanulságok

Egy kísérletsorozat nyilván nem ad elég bizonyítékot, és főleg nem magyarázza meg, hogy a fenti hatások hogyan és miért működnek. Ugyanakkor érdekes feltételezés:

Szeretnéd, ha valaki jobban vonzódna hozzád? Ültesd le játszani mágneses építőkockákkal!

Azt hiszem, szívesen kipróbálnék egy társasjátékot, ami ezt az elvet is használja.

Társasjáték készítők előre! 🙂

El ne felejtsem: ha tényleg érdekelnek a metaforák, és hogy hogyan lehet velük befolyásolni, gyere el egy Tiszta Kommunikáció tréningre!

Minden vélemény számít!

Te mit gondolsz a szerelem magnetikus erejéről?

 

Források

 • Christy, A. G., Hirsch, K. A., Schlegel, R. J. (2016). Animal Magnetism: Metaphoric Cues Alter Perceptions of Romantic Partners and Relationships. PLoS ONE 11(5): e0155943. doi:10.1371/journal.pone.0155943
 • Landau, M. J, Meier, B. P., Keefer, L. A. (2010). A metaphor-enriched social cognition. Psychological Bulletin, 136, 1045–1067.
 • Landau, M. J., Vess M., Arndt, J., Rothschild, Z. K., Sullivan, D., Atchley, R. A. (2011). Embodied metaphor and the “true” self: Priming entity expansion and protection influences intrinsic self-expressions in self-perceptions and interpersonal behavior. Journal of Experimental Social Psychology, 47, 79–87.
 • Williams, L. E, Bargh, J. A. (2008). Keeping one’s distance: The influence of spatial distance cues on affect and evaluation. Psychological Science, 19, 302–308.