Metafora Terápia

Metaforáink segítségével hosszú hónapok, évek vagy évtizedek óta hurcolt problémáinkkal békülhetünk meg, réges-régi kérdéseinkre kaphatunk választ, és integrálhatjuk üzeneteiket mindennapi életünkbe. Használd fel a saját metaforáidban rejlő bölcsességet!

Metafora Terápia

Metafora Terápia

Metafora Terápia

A Metafora Terápia egy David J. Grove új-zélandi pszichológus által kifejlesztett pszichoterápiás módszer, amelyet sok ezer terapeutának tanítottak meg feleségével 3 földrészen. Az eredetileg súlyosan traumatizált emberek segítésére kidolgozott irányzat mára már utat talált az önismeretbe, coachingba, a spirituális fejlődésbe, az üzletbe.

Minden emberben ott rejlő képesség a metaforákban való gondolkodás. Ezek a szimbólumok annyira egyértelműek nekünk, mint a halnak a víz – észre sem vesszük őket. Gondolkodás nélkül mondjuk, hogy “fel vagyok dobva”, “felfelé mászik a ranglétrán”, “lógatja az orrát”, “leitta magát”, egyszerűen csak tudva, hogy ami fent van az jó és ami lenn az rossz.

Olyan kifejezéseket használunk, mint az “eltávolodtunk egymástól”, “külön utakon járunk”, “válaszúthoz érkeztünk”, “nem vezet sehová”, “nem fordulhatok vissza”, anélkül hogy tudatában lennénk annak, hogy az emberi kapcsolatokat egy úttal azonosítjuk.

Metafora Terápia

Metafora Terápia

Ezek az alapvető metaforák meghatározzák azt, hogyan gondolkodunk, érzünk, viselkedünk. A mi társadalmunkban a vita például egyfajta harc. Gondoljunk bele: ha egy vitában meg kell “védenünk az álláspontunkat” és “ki kell dolgoznunk egy jó stratégiát”, akkor az nagyon más, mintha arról beszélnénk, “összesimulnak az érveink”. Mi történne, ha “harc” helyett “tánc” lenne ez az alapvető struktúra a fejünkben?

A Metafora Terápia segítségével rálátást nyerünk arra, hogyan dolgozik tudatalattink, hogyan épülnek fel azok a sémáink, amelyekre gondolkodásunk, érzelmeink, viselkedésünk épül. Megismerésüket követően új lehetőségeket fedezünk fel közösen, amelyekre új érzelmek és viselkedés épülhet. Mindezt egy biztonságot adó, tiszta, befolyásolás mentes térben tesszük, ahol csak és kizárólag a Te megoldásaid vannak jelen.

 

Jellemző kérdések

Mivel szoktak az emberek Metafora Terápiába jönni?

 • Párkapcsolati kérdések, pl.: “Miért választottam már megint egy ugyanolyan pasit?”
 • Étkezési szokások, pl.: “Szeretnék nem függeni ennyire a csokoládétól.”
 • Kommunikációs nehézségek, pl.: “Nagyon nehezen értek szót a szüleimmel.”
 • Önelfogadás, önbecsülés, pl.: “Szeretném, ha valóban el tudnám fogadni önmagamat úgy, ahogy vagyok.”
 • Családi kérdések, pl.: “Szeretnék jobban kommunikálni és részt venni a lányom életében.”
 • Spirituális krízis, pl.: “Olyan élményem volt, amit nem tudok megosztani senkivel, mert hülyének néznek.”
 • Pénzügyi gondok, pl.: “Hat hónapja munkanélküli vagyok és nem tudok kikeveredni ebből.”
 • Karrier és magánélet összeegyeztetése, pl.: “Milyen kapcsolatban vagyok a saját üzleti vállalkozásommal?”
 • Stratégia kidolgozása, pl.: “Előadást kellene tartanom és nem látom a vezérfonalat magam előtt.”
 • Szociális viselkedés, pl.: “Annyira jó lenne nem izgulni, ha sok ember előtt kell beszélnem.”
 • Újra és újra ismétlődő mintázatok, pl.: “Iszonyatosan kiborít, ha valaki parancsolgatni akar nekem.”
 • Gyermekkori abúzus, pl: “6 éves koromban valami olyan történt velem, ami mindent megváltoztatott.”
 • Veszteség és gyász, pl: “12 éves koromban vesztettem el édesapámat, amit azóta sem tudtam feldolgozni.”
 • Harag, bűntudat, szégyenérzet, pl: “Anyám minden alkalommal felhúz, amikor csak találkozunk.”

Terápiás esettanulmányok

Ha kíváncsi vagy, itt tudsz bővebben olvasni néhány Metafora Terápián részt vett kliens történetéről:

Metafora Terápia

Metafora Terápia

Hogyan zajlik egy Metafora Terápia?

Mindenkinek vannak az életében olyan kérdések, ahol szeretne tisztábban látni, amiben szeretne fejlődni vagy változni. Ezekkel foglalkozunk az 50 perces üléseken személyesen vagy online terápia, Skype konzultáció keretében.

Az ülésen felfedezzük az hozott kérdés mögött rejtőző testi érzeteket, feltérképezzük a metafora rendszereket, majd rábízva magunkat a folyamatra új lehetőségek után kutatunk. A felfedezett új megoldások és változások – mivel az alapvető struktúrában következtek be, így – igen gyakran járnak az ehhez kapcsolódó gondolati, érzelmi és viselkedési rendszerek megváltozásával. Ezt az ülések közötti Házi Feladatok elkészítésével, elpróbálásával szoktuk megerősíteni.

Tamás Kata

Abban a szerencsében van részem, hogy a már közülünk eltávozott David J. Grove feleségének, Ceinek tanfolyamain és egyéni terápiáján szerzett tapasztalataimat most a magyar gyógyulni vágyókkal is megoszthatom. Az angol képzésen túl jelenleg részt veszek a David 2008-as halálát követő első amerikai Metafora Terápiás workshop és konferencia szervezésében, Kansas Cityben.

Itt tudsz rólam bővebben olvasni: Tamás Kata

Bejelentkezés Metafora Terápiás konzultációra

Bejelentkezés Metafora Terápiás konzultációra a 30/364-0-364-es telefonszámon lehetséges. Az 50 perces konzultáció ára 10.000 Ft. Ha bármi kérdés merülne fel, az info KUKAC tiszta-kommunikacio.hu email címen tudok válaszolni. Várlak szeretettel!