Mi az empátia? Carl Rogers, a nagy hatású amerikai pszichológus válasza

Mit jelent az empátia? Carl Rogers, a XX. század egyik legjelentősebb pszichológusa videóban definiálja az empátiát, melynek csökkent mértéke komoly szociális problémákhoz vezet.

Íme, Carl Rogers definíciója az empátiára a lenti videóban:

“Megpróbálok adni egy olyan meghatározást az empátiára, amivel ma elégedett vagyok. Többé nem fogom “empátiás állapot”-nak hívni, mint korábbi definícióimban, mivel immár azt gondolom, hogy nem egy állapotról beszélünk, hanem egy folyamatról. Remélem sikerül érzékeltetnem…

Az empátia meghatározása: mit jelent az empátia?

Amikor egy másik emberrel empatikus módon vagyunk együtt, annak számos eleme van:

 1. Azt jelenti, hogy belépünk a másik egyedi, általa megtapasztalt világába, és otthon vagyunk benne.
 2. Magában foglalja a másik által érzései és azok jelentései iránti érzékenységet, pillanattról pillanatra, legyen az félelem, düh, zavarodottság, gyengédség, vagy bármi más, amit ő éppen megtapasztal.
 3. Az empátia azt is jelenti, hogy időlegesen a másik életét éljük, vigyázón, értékítéletek nélkül mozogva benne. Érzékeljük a jelentéseket, aminek lehet, hogy nincs teljesen tudatában, ugyanakkor nem nevezünk meg olyan érzést, amire abszolut nem lát rá, mert az túl fenyegető lehetne számára.
 4. Magában foglalja azt, hogy elmondod, friss és megnyugtató külső szemmel hogyan érzékeled a világát, még akkor is, ha az neki esetleg ijesztő. Mindezt úgy teszed, hogy gyakran visszacsekkolod érzékelésed pontosságát és mondandódat a válaszaihoz igazítod.
 5. Bizalmas kísérőjévé válsz saját belső világában. Rámutatva a lehetséges jelentésekre az érzései mögött, segítesz
  a. fókuszálni,
  b. teljesebben megtapasztalni az érzéseket és jelentéseket,
  c. változni.
 6. Ez azt is jelenti, hogy erre az időre félreteszed saját értékeidet és látásmódodat azért, hogy értékítélet nélkül léphess be az ő világába. Valahol ez azt is jelenti, hogy félreteszed saját magadat, ez pedig csak annak megvalósítható, aki eléggé bízik magában ahhoz, hogy belépjen egy furcsa másik világ kapuján és onnan vissza is tud térni, amikor szeretne.

Ez a magyarázat az empátiára talán érthetővé teszi, hogy mennyire komplex, erőfeszítést igénylő, erős és bátor, ugyanakkor szelid létezési mód ez.

Bár Rogers számos definíciót adott az empátiára negyedszázad alatt, a fenti 1974-ben készült videófelvétel ma sem lehetne aktuálisabb. És még egy érdekes adat: az empátia jelentősen csökkent szintje súlyos szociális zavarokkal áll kapcsolatban, többek között az Asperger-szindróma, pszichopátia, nárcizmus, borderline személyiségzavar és az autizmus kísérőjelensége lehet.

Források, olvasnivalók