A “nem tudás” bátorsága

avagy hogyan varázsoljunk a bizonytalanságból lehetőséget?

A jelen és a jövő közötti határmezsgye átlépése felszínre hozza bizonytalanságainkat, félelmeinket, szorongásainkat. Egyszerűen úgy vagyunk programozva, hogy az ismerősség és a tudás neurológiai pályáin mozogjunk. Mi szükséges ahhoz, hogy a bizonytalanságból lehetőséget tudjunk varázsolni ezen a határon?

Az ismeretlen térben úgy érezhetjük, elvesztettük a lábunk alól a talajt, dühöt vagy szégyent tapasztalhatunk, hogy nem tudjuk megoldani a problémát és visszatérni a rendes kerékvágásba. Amikor elérjük ezt a terepet, szokásos reakcióink közé tartozik, hogy:

 • még többet dolgozunk az ügyön,
 • gyors megoldásokra és lezárásra törekszünk,
 • megpróbálunk több információt gyűjteni szakértőktől, a Google-ből.

Ezek általában a régi megoldásaink kiterjesztései: ragaszkodunk ahhoz, amit tudunk, bár hajlandóak vagyunk kicsit variálni azt.

Ha képesek vagyunk beismerni, hogy a régi módszerek nem hasznosak már számunkra, megnyitjuk magunkat az új lehetőségeknek. Felfedezhetjük, mit jelent számunkra valamilyen újat kipróbálni, járatlan utakra merészkedni, bátorsággal belépni az ismeretlenbe, még akkor is, ha elsőre kellemetlennek tűnik. Itt, ennél a találkozási pontnál ölelhetjük magunkhoz az Ismeretlent, a Nem tudást, és találhatunk kihívásaink által inspirált új utakat.

Bízzon és engedjen el

Steven D’Souza és Diana Renner új könyve, a “Nem tudás” (Not knowing) című könyvében gyakorlati tanácsokat is ad azzal kapcsolatban, hogyan varázsoljunk a bizonytalanságból lehetőséget.

 1. Mondja sokkal gyakrabban: “Nem tudom”.
 2. Ne kutakodjon mindenáron válaszok után, éljen benne a kérdésben.
 3. Álljon hozzá a feladathoz a kezdők nyitottságával.
 4. Engedje el a kontrollt és fogadja el azt, ami van.
 5. Tanuljon megfigyeléssel, meghallgatással és várakozással.
 6. Minden érzékszervét használja – teste az új tanulás kapuját nyitja ki.
 7. Kérdőjelezze meg az autoritás és szakértelem mindenhatóságát.
 8. Kísérletezzen és fedezzen fel.
 9. Fogadja el a hibákat, amiket ejt.

A +1. tanács: Jöjjön el egy Tiszta Kommunikáció tréningre és tapasztalja meg, milyen az, amikor a teljes nem tudás minden lehetősége az Önévé válik, és a feltétel nélküli elfogadás szemszögéből lát rá saját és mások problémáira, kérdéseire, kihívásaira. Élvezetes lesz az út. Készen áll?

Forrás

 • http://www.bookdepository.com/Not-Knowing-Steven-DSouza/9781907794483?&a_aid=NotKnowing&a_bid=b7d3496f