Nyílt levél azokhoz, akik “rák elleni csatáról” beszélnek

Aria Jones nyílt levele azokhoz, akik a CSATA metaforát használják rákos emberekkel való beszélgetésben.

Kedves Te, aki a CSATA metaforát használod azokkal, akik rákban szenvednek,

ha meghalok ebben a makacs, akut mielogén leukémiának nevezett betegségben, és úgy írsz le engem, mint aki elvesztette a rákkal vívott csatát, Isten nevére esküszöm, hogy visszajövök, bárhol is tartózkodjon a lelkem, és végnapjaidig kísérteni foglak.

Valószínű, még életedben nem voltál valódi harcban vagy csatában. Engedd meg, hogy elmagyarázzam: a harc, csata, háború, csetepaté, összetűzés vagy hívd, ahogy akarod, a jobban felfegyverzett vagy más emberi erőforrásokkal jobban ellátott fél által megnyerhető. Hadd emlékeztesselek arra is, hogy a ráknak jelenleg nincs gyógymódja. Ezért nem is hívják őket mondjuk Mellgyulladásnak, Időszakos hasnyálmirigy szindrómának, vagy Csontvelő allergiának. Ez kib*szott rák. És eddig még senki nem állt elő semmi olyasmivel, amit gyógymódnak, vagy hogy a Te metaforáddal éljek, legyőzhetetlen fegyveres erőnek nevezhetnénk.

Vagyis marad az emberi erőforrás. Tényleg ide jutottunk? Te OK vagy azzal, hogy egy rákbetegnek azt mondod, hogy ha rákja nem az “Eltűnt a francba” statisztikát erősíti, akkor nem nem akarta eléggé?

Csak a konzisztencia kedvéért remélem, hogy így aztán minden halandót úgy aposztrofálsz halála után, mint a “Szerencsétlen Katona Aki Elvesztette a Csatát“. Mondd, hogy ezt teszed. Amikor mondjuk a nagybácsid szívrohamban elhunyt, akkor leereszkedően rázod a fejed és mormolod az orrod alatt, hogy “elvesztette bátor küzdelmét az előre nem látható kardiovaszkuláris problémákkal“. Vagy a sajtgombócokkal. Írj nekem vissza és nyugtass meg egy sztorival, hogyan bátorítottad a Nagyidat, amikor a Nagyapa temetése után úgy vígasztaltad, hogy egyszerűen csak elvesztette az Alzheimerrel vívott csatát. Vagy hogy egy tinédzser gyalogos elvesztette harcát a visszaeső ittas vezetővel.

Hm… Hogy nem csinálod ezt? Kegyetlennek vagy érzéketlennek találod a példáimat? Csak tréfálsz, ugye? Azt hittem, hihetetlenül magas polcra tett elvárásaidat ki tudod terjeszteni a gyógyíthatatlan betegségben szenvedőkön túlra, minden egyes, a véggel szembesülő halandóra.

Ohh, bocsánat – szóval visszatért? Azt hiszed, segít nekem, hogy vizualizálom az ellenfelet? Légy nyugodt, Kedves Te, aki a CSATA metaforát használod azokkal, akik rákban szenvednek, a leukémiával való kapcsolatom ugyanolyan ellentmondásos, mint bármilyen más kapcsolat. Ha eddig nem is voltam világos, akkor eloszlatom kétségeidet: ez a ritka és agresszív rák próbál engem megölni, és ez nem áll az én kontrollom alatt.

Elnézést kérsz; a harcolós kifejezések úgy tűnt segítenek a bátyádnak (legalábbis mielőtt csatavesztessé nem vált), és hát mivel minden rákbeteg hasonló, ezért nyilván az én esetemre alkalmazva is így lesz. Milyen biztonságot nyújtó dolog ez … Neked.

Kedves Te, aki a CSATA metaforát használod azokkal, akik rákban szenvednek, remélem sikerült tisztáznom számodra néhány dolgot. Remélem immáron nem érzel késztetést arra, hogy veszteseknek nevezd azokat, akik rákban szenvednek. Remélem, hogy ha nem tudsz ellenállni a kísértésnek, legalább tetszeni fog vérfagyasztó kísértésem addig, míg Te el nem veszted a csatát.

A legjobbakat: Aria

Na most akkor melyik metafora a jó?

Természetesen a fenti levél egyetlen rákos ember véleménye. A jelenleg is folyó számos vizsgálat ugyanakkor hasonló kutatási eredményekről számol be, lásd például:

Az, hogy egy páciensnek milyen metafora hasznos, függ a páciens személyiségétől és számos szituatív tényezőtől. Nincs jó vagy rossz metafora, minden a helyzettől függ. Az összes metaforának vannak előnyei és hátrányai. Az egyik páciensnek erőteljes és segítséget adó metafora a másiknak jelentéktelen vagy épp fenyegető lehet. Hogy ezt hogy tudjuk eldönteni? Fontos, hogy azok döntsék el, akik részt vesznek a kezelésben – így figyelembe lehet venni az összes nézőpontot és érdeket. Egy dolog azonban elengedhetetlen hozzá: hogy legyünk tisztában a metaforáinkkal. Ezt tanulhatjuk meg egy Tiszta Kommunikáció kurzuson.

Mi történhet most?

Ha szeretné megtudni, hogyan érdemes beszélni azokkal akik rákban, vagy más krónikus betegségben szenvednek, jöjjön el a következő Tiszta Kommunikáció tanfolyamra! A regisztrációhoz utaljon 15.000 Ft előleget a Kelet Tak.szöv. 68700054-10509483 sz. számlájára, Kata Bt. névre.  Az utalást követően küldjön egy emailt az info(@)tiszta-kommunikacio.hu címre, amiben benne van a neve, telefonszáma, számlázási címe.

Hírlevél

Itt tud feliratkozni a Tiszta Kommunikáció hírlevélre, hogy a legfrissebb eseményekről értesüljön.

Szóljon hozzá!

Nagyon kíváncsi vagyok, Ön mit gondol erről. Kommenteljen, ossza meg velem és másokkal véleményét!

 

Forrás: http://www.mcsweeneys.net/articles/an-open-letter-to-people-who-use-the-battle-metaphor-for-other-people-who-have-the-distinct-displeasure-of-cancer