Pszichológusok szerint jó, ha unatkozhat a gyerek nyáron

Nálatok is lovaglótábor, úszóedzés, sakkovi, kickbox, Harry Potter hét, vitorlázó-, vagy épp angoltábor jelzi a nyarat? 

nyári táborok kiválóan kitöltik a gyerekek idejét, sokat lehet belőlük tanulni, és nem utolsó sorban hatalmas segítséget jelentenek a gyerek szórakoztatásában. Jó néhány pszichológus azonban aláhúzza annak fontosságát, hogy ne terheljük nyáron is túl a gyereket, és hagyjuk őt magától felfedezni azt, ami igazán érdekli.

Az unatkozás előnyei

A szülők feladata talán úgy foglalható össze, hogy készítsék fel a gyereket a társadalomba való beilleszkedésre. Ez pedig a megfelelő munka, és pár megtalálása mellett a szabadidő kitöltését is jelenti. Ha a szülő túl sokat és rugalmatlanul foglalkozik a gyerek idejének kitöltésével, neki sokkal nehezebb lesz ezt később saját magától megtennie, mondja Lyn Fry londoni gyermekpszichológus.

Dr. Teresa Belton kifejtette a BBC-nek adott interjújában, hogy az unatkozásnak vannak előnyei. Ahhoz, hogy valakinek a kreativitása valóban szárnyra kaphasson, belső motiváció szükséges, ez pedig összefügg a képzeleti tevékenységgel és az unalommal.

Adam Phillips szintén azt állítja, hogy a gyermek kapacitása az unalomra egy fontos fejlődési lépés. Puszi, csiki, unalom: pszichoanalitikus esszék egy nem vizsgált életről című könyvében azt írja, hogy az unalom lehetőséget ad életünk szemlélésére, ahelyett hogy átrohannánk rajta. Szerinte a felnőttek egyik legkomolyabb elvárása, hogy a gyermek legyen érdeklődő, ahelyett hogy időt adnának neki arra hogy kitalálja, mi érdekli. Az unalom fontos ahhoz, hogy valaki időt töltsön saját magával.

Fry szerint a nyár elején érdemes lehet leülni a gyerkőccel és közösen összeírni egy listát arról, mi az ami érdekelheti őt a nyári szünet alatt. Kártyázás, olvasás, bicajozás, főzés, kutyázás, limonádékészítés, úszás, messzelátózás, piknikezés, popkorn, sátorozás, tábortűz, lufiállatok, krétarajzok a járdára, origami vagy bármi más. Ha unalomra panaszkodik, egyszerűen csak elő lehet venni a listát.

Íme, néhány példa:

Nyári tervek egy Montessori iskolából

Nyári tervek egy Montessori iskolából

 

Nyári tervek

Nyári tervek

 

Nyári tervek unalom ellen

Nyári tervek unalom ellen

Nyári tervező - nyomtatható!

Nyári tervező – nyomtatható!

Szép nyarat Nektek! Ha felnőttként van kedved olyan kommunikációról tanulni, amely megváltoztatja világod, szeretettel várlak az asszertivitás tréningen!

Itt tudsz hozzászólni

Források

  • https://hu.pinterest.com/pin/342766221614182999/
  • http://media.trusper.net/u/920d3e15-2649-4104-86da-ac8b3edff21f.jpg
  • https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/fa/dd/30/fadd307357a7ee31b52d24247aa6c7ef.jpg
  • http://nlc.p3k.hu/data/cikk/15/148951/1.jpg
  • http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/hazifeladat-a-nyarra-de-ezt-imadjak-a-diakok/
  • http://qz.com/704723/to-be-more-self-reliant-children-need-boring-summers/
  • http://otletbuborek.blogspot.hu/2013/06/kitoltheto-nyomtathato-nyari.html
Posted in: