A Facebook lelki egészségünket is mérheti

Akár posztokból vagy tweetekből meg lehet mondani, ki mennyire egészséges lelkileg, mondja Mariano Sigman TED előadásában. 

Hangokat hallani, Istenekkel beszélgetni, múzsák vagy szirének énekében gyönyörködni az ókori görögöknél teljesen mindennapi volt. 3000 évvel ezelőtt az emberek lelkiállapota ahhoz lehetett hasonlatos, amit ma leginkább skizofrénnek hívnánk, hivatkozik Julian Jaynes elméletére.

Sok évszázadnyi individuáció kellett ahhoz, hogy azt gondoljuk, ezeknek a hangoknak mi magunk vagyunk a létrehozói, és megszülessen az introspekció, vagyis a gondolkodásról gondolkodás képessége. 

Ez után a bevezető után Mariano bemutatja,

  • hogyan vizsgálták az introspekció megjelenését az emberiség történetében,
  • és a kidolgozott módszerekkel hogyan lettek képesek precíz előrejelzéseket alkotni.

Lelki egészség mérése számítógéppel

A szavak előforulásának közelségét térben megjelenítő és számoló számítógépes alkalmazást fejlesztettek, amelynek segítségével kiderült, hogy szavaink szemantikus szomszédságokba rendeződnek. Az “én”, “bűntudat”, “ok”, “érzelem”, közel vannak az introspekcióhoz/önvizsgálathoz, míg más szavak, mint a “vörös”, “futball”, “gyertya”, ” banán”, messze.

Az eddig megfoghatatlan introspekció hirtelen ábrázolhatóvá, kézzelfoghatóvá vált. Végigelemezve a görög írásokat azt találták, hogy a szavak átlagosan egyre közelebb kerültek az introspekcióhoz.

Introspekció

Introspekció

A lelki egészség előrejelzése

Ahogy az emberi tudat fejlődéséről már rajzban is ábrázolható eredményeket kaptak, azonnal felmerült a kérdés, nem tudnák-e ezt továbbfejleszteni, és előrejelzésként használni. 34 olyan fiatalember beszédét elemezték, akiknél nagy volt a skizofrénia kialakulásának veszélye. Általuk jöttek rá annak a mérőszámnak a fontosságára, hogy milyen gyakran és milyen gyorsan ugrik egy ember beszédének témája egyik szemantikus szomszédságról a másikra.

Kutatásukban ez a mérőszám 100 százalékos biztonsággal tudta előre megjósolni, hogy a páciensek közül melyikük lesz pszichotikus, és melyikük nem.

Beszédét Mariano azzal zárja, hogy nemsokára akár tweetekből, vagy FB bejegyzésekből is meg lehet mondani automatikusan, hogy kinek mennyire veszélyeztetett a mentális egészsége.

Csak remélni tudom, hogy ezt a komoly lehetőséget jó célra fogják használni az információ birtokosai.

Mint ahogy mi is etikusan, komoly felelősségtudattal segítünk másoknak megoldásokat találni saját problémájukra a Tiszta Kommunikáció módszerével. A be nem avatkozást, a non-direktivitást, a feltétel nélküli elfogadást a végsőkig elvive tényleg az bontakozhat ki a folyamatban, amire a másik ember igazán vágyik. Minél erősebb és hatékonyabb egy eszköz, annál hangsúlyosabbá válnak az etikai kérdések.

A tudás hatalom, szokták mondani. A kérdés csak az, ki mire használja.

Minden vélemény számít!

Van valami, amit ezzel kapcsolatban megosztanál velünk?