Karezza a kommunikációban – Tantrikus társalgás

Meglepő azonosság a Karezza, az igazi szeretkezés művészete és a Tiszta Kommunikáció között. Vita helyett lelki Völgyorgazmus? Olvasson utána!

Egyre több cikk lát napvilágot a Karezzáról, az igazi szeretkezés művészetéről. Ebben a tantrikus műfajban a gyengéd együttléten és a tudatosságon van a hangsúly, nem célorientált orgazmusról vagy ejakulációról. Pontosan ugyanolyan elvek mentén, mint ahogy a Tiszta Kommunikációban, ahol feltétel nélküli elfogadásban vagyunk együtt a másik emberrel, konkrét kitűzött cél hiányában és anélkül, hogy tartalmat adnánk az ő világához.

Karezza

A Karezza a szeretkezés spirituális módja, egyfajta szexuális meditáció, amelyben nem az orgazmus és az ejakuláció elérése, hanem a relaxált állapotban való mély együttlét a lényeg. A hangsúly a szereteten, a gyengédségen, a tudatosságon van, távol az orgazmustól és az ejakulációtól.

Amikor a pár így van együtt, az érintés, a figyelem, a gyengédség könnyen átlendül hagyományos szeretkezésbe, az erőteljesebb mozdulatok, és a cél világába. Ekkor a partnerek hosszú és mély légzéssel visszavezetik magukat a relaxált és nyugodt együttlét állapotába, ahol egymás teljes elfogadását gyakorolják.

Strukturált előjáték – feltüzelés nélkül

A hagyományos előjáték is másfajta szerepet kap, hiszen nincsen szükség a másik feltüzelésére. A Karezza gyakorlati tapasztalatai azt mutatják, hogy a párok könnyebben tudnak oly módon egymásra hangolódni, ha strukturáltabb az előjáték, hiszen enélkül a berögzült szokások könnyen a megszokott vágányokra terelik a szerelmeskedést. Elkerülendő ezt, a felek például összeírhatnak egy érzéki, a másikhoz való kötődést erősítő tevékenységekből álló listát, amelyet több héten keresztül gyakorolhatnak. Célszerű olyan pozitúrában kezdeni az együttlétet, mely nem enged nagy mozgásteret.

Az együttlét sokkal lassabb, nyugodtabb, finomabb, néha akár a teljes mozdulatlanságig is eljutnak a párok. Ebben a végletekig lelassult állapotban tapasztalhatóak meg a legörömtelibb élmények. Az áramló szeretkezésben minden együtt hullámzik: a légzés, a tudatosság, az erekció, a simogatás és a szemkontaktus intenzitásukat változtatva folynak és együtt mutatják meg a pár mindkét tagjának, hogy mennyire szerethető.

Görcsös akarás helyett

Ha egy kapcsolatban a szexuális frusztráció nem vezethető le, az mindenféle súrlódásokhoz és félmegoldásokhoz vezet az orgazmus keresésért folytatott úton. A még több és még gyakoribb orgazmus azonban hosszú távon nem segít a problémán, és ebben a tévedésben sok kapcsolat elvérzik. A Karezza megszabadít a felhalmozódott szexuális feszültségtől, és sokkal kiteljesedettebb lelkiállapothoz vezet, ráadásul szinte állandóan gyakorolható. Néha felfrissít, üdít, megnyugtat, és kellemes. Máskor lenyűgöző mélységekbe visz, és megnyitja a végtelenre a pár szívét. Ennek fő oka, hogy nem az aktivitásért felelős szimpatikus, hanem a relaxációért felelős paraszimpatikus idegrendszert aktiválja.

Olyasmit tapasztalok, amit a leginkább „lelki orgazmusnak” lehetne nevezni. Semmiben sem hasonlítható a fajfenntartást célzó szexhez. Sőt, akár szex nélkül is elérhető, bár igaz, hogy a szex remek módja ezen állapot elérésének. Ahogyan gyengéden szeretkezünk, elképzelem magunkat egy ragyogó fénygömbben. Úgy érzem, mintha a szellemünk egybeolvadna. Elég a feleségemre gondolnom akár órákkal is egy ilyen együttlét után, még az is olyan mély szerelemérzettel tölt el, mintha ismét az ágyban lennénk és szeretkeznénk.

Todd
Mint a béke és a szeretet érzése egyben, mintha szerelmes lennék az életbe.

Larry

Nem egy nap alatt

A Karezza eredményei nem néhány nap alatt fognak beérni. Több hetes gyakorlásra lehet szükség, mire a pár képes harmóniában átélni az egymással való legmélyebb intimitást. A mindent felölelő szeretet szívet szélesre táró megtapasztalása sokszorosan kárpótol az orgazmus hiányáért, egy soha nem tapasztalt mélységű kapcsolatot alakítva ki a pár tagjai között.

Mióta elkezdtem a nem orgazmusorientált szexet, az együttlétek után nagyon sokáig remek közérzetet tapasztalok magamon. A partnerrel való kapcsolat maga lesz az orgazmus, a szexuális kapcsolat maga lesz az orgazmus és nem lesz többé szükség fizikai orgazmusra.

Mike

Tiszta Kommunikáció

A Tiszta Kommunikáció egy olyan beszélgetős műfaj, ahol a feltétel nélküli elfogadást megtapasztalva a felek nem tesznek hozzá a másik ember világához, hanem elfogadják azt úgy, ahogy van. A csak szavakat igénylő együttlét során a pár beszélgetésének fókuszában bármilyen téma lehet, a hangsúly azon van, hogy ezt a témát és vele együtt a felvetőjét is a szeretet, gyengédség, és a teljes elfogadás szófelhőjébe burkoljuk. Nem adunk javaslatokat, nem keretezzük át, amit a másik mond, hanem csak rajta tartjuk figyelmünket és elfogadjuk azt, ami felmerül belőle.

Fontos a struktúra

Ezt a mértékű elfogadást persze nem olyan egyszerű megtenni. Komoly strukturálásra van szükség ahhoz, hogy a pár ne csússzon vissza bármilyen cél elérésének csapdájába. Ebben segít a 12 Tiszta Kérdés, amely nem engedi a elvárások, hiedelmek, negatív gondolatok, célok becsempészését a kommunikációba.

A gyakorlás során a leghétköznapibb témáktól indulva a legkomolyabb nehézségeket okozó kérdések is átbeszélhetőek. Ahogy mindkét fél egyre magabiztosabbnak érzi magát a cél nélküliség világában, egyre jobban meg tudnak nyílni egymásnak és egyre mélyebb lesz a kötelék közöttük. Az együttlétnek olyan örömtelisége és mélysége tapasztalható meg, amely eddig nem tudott feltárulni a kapcsolatban.

Szavak általi erőszak

Ha egy kapcsolatban a felek nem képesek őszintén kommunikálni, nem fejezhetik ki érzelmeiket autentikusan, őszintén és hitelesen, az komoly problémákhoz vezethet. Amikor képesek tudatában lenni saját érzéseiknek, reakcióiknak, gondolataiknak és ezeket hiteles én-üzenetek formájában ki is fejezik, akkor a viszony mélyül-és-mélyül.

A vádaskodás, a másikon való uralkodás és saját igazunk bebizonyításának vágya, akaratunk ráerőltetése a másikra, egészségtelen kompromisszumok fülledt levegője helyett ez a fajta együttlét segít friss levegőt szippantani. A Tiszta kommunikáció támogat minket kisebb súrlódások rendezésében, a másik megértésében, a két fél életének összehangolásában és harmonizálásában. Néha csak megnyugtat és az érintés nélküli szeretet ölelésében tart néhány percig, máskor a lélek végeláthatatlan mélységeit tárja föl előttünk. A Tiszta Nyelv kitérők nélkül a jobb agyfélteke időtlen, kreatív egységének birodalmába kalauzol – anélkül, hogy bármit is hozzátennénk a másik világához.

Szerpentinek nélkül haladunk egymás felé egy egyenes és játszmamentes beszélgetésben, ami nélkül bekapcsol a “Mert Te mindig” meg az “És ha mégis”. Képessé váltunk koncentrált figyelmet adni és kapni, aminek során egy negatívumok nélküli párbeszéd tud kialakulni.

Klára és László

Egy kis gyakorlás mindenkinek kell

A Tiszta Kommunikáció elsajátítása sem megy egyik napról a másikra. A Tiszta Kommunikáció tréningen 3 alkalommal találkozunk és sok otthoni gyakorlással hat hét alatt jutunk el egy biztos kezdő szintjére, ahonnan már különösebb támogatás nélkül tudunk tovább haladni. Rengeteg csoportos és páros gyakorlás vezet el oda, hogy magabiztosan eligazodunk a Tiszta kérdések között – pedig csak 12 van belőlük!

Karezza a kommunikációban

A fenti két módszer – történjen az a szexualitás vagy a szavak szintjén – ugyanazt próbálja elérni. Mindkettő az időtlen, feltétel nélküli elfogadás állapotába juttat el, ahol a másik emberrel és a minden más létezővel való egységet teljes egészében meg tudjuk élni. A szerető, cél nélküli együttlét során a fizikai/lelki simogatás és a figyelem energiája az, ami ténylegesen gyógyít: mélyíti a kapcsolatot a másik féllel és rajta keresztül az élettel. És ami nagyon érdekes: hogy ehhez semmit(!) nem kell adnunk, csak figyelmet.

Mindkét folyamatban gyakorlatilag a jobb agyfélteke teljesítményére hagyatkozunk. Megszűnnek azok a keretek, amelyet a bal agyfélteke idői relációi biztosítanak. Az összes múltbéli tapasztalat és jövőbéli elvárás feloldódik a jelenben, körülöttünk nem létezik semmi más, csak a színtiszta figyelem, szeretet, és az egység. Mintha megszűnne az a dualitás, ami anyagi létünkhöz köt minket. Mint a meditáció haladó fokán, amikor a megfigyelő, a megfigyelés tárgya és a megfigyelt összeolvad.

A Karezza és a Tiszta Kommunikáció gyakorlásához is mindkét fél részvétele szükséges – informált és aktív jelenlét nélkül egyik folyamat sem fog működni, vagy csak rövid ideig tartható fenn.

A Karezza és a Tiszta Kommunikáció is olyanoknak való, akik elkötelezték magukat az elmélyült és komoly kapcsolat iránt. A kötelék megerősödik, a felek feltöltődnek és sokkal többet tudnak meríteni egymásból. Ennek oka az is, hogy önmagunk teljes feltárásának és a másik teljes elfogadásának mindent fölülmúló élménye rendkívül erőteljes.

Tantrikus társalgás

Mind a Karezza, mind a Tiszta Kommunikáció roppant hatékony módszerek, ám nem használhatóak állandóan. Néha szükségünk van olyan együttlétre, amikor a szemünk előtt valamilyen cél lebeg. Ilyen cél lehet az, amikor mindenképpen el akarom érni, hogy a gyerekem ne rohanjon át az úton szétnézés nélkül, hogy csinálja meg a házi feladatát, vagy hogy egy aktív folyamatban lángra lobbantsam a másik ember szexuális tüzét. Tetteink jövőbeni következményeinek felmérése mellet az is a legtöbb esetben hasznos, ha múltbéli tapasztalatainkra hagyatkozva éljük meg a jelen pillanatot, és veszünk részt életünk különböző helyzeteiben. Fontos ismerni gyökereinket, tudni honnan jövünk, tanulni régebben elkövetett hibáinkból.

Az elmúlt években sokat merítettem a tudatos szexualitás iránt elkötelezett emberek, többek között Szentesi Szilvi, a Bliss intimitás központ vezetője, és Neal Wecker jelenlétéből. A másik oldalon sokat adott nekem a pszichológia, amely inkább arra tanít, hogyan kössük össze a múlt-jelen-jövő tengelyét.

Úgy gondolom, hogy mindennek megvan a maga helye és ideje. Vannak pillanatok, amikor az a helyénvaló, ha felismerjük egységünket a másikkal és rajta keresztül a létezés összes gyönyörűséges aspektusával, és vannak olyanok, amikor keményen kell dolgoznunk valamilyen saját célunk elérése érdekében, figyelembe véve minden korábbi tapasztalatunkat.

Ha szeretnénk teljes életet élni, nem árt mindkettőt beiktatni az életünkbe és tudni, hogy mikor melyiknek jött el az ideje.

Úgy vélem, végső soron talán elérhető az az állapot is, amikor folyamatosan tudatában lehetünk mindkettőnek és állandósulhat az egység érzése a dualitás világában.  Lehet, hogy ezt hívják megvilágosodásnak?

Mi történhet most?

1.) Iratkozzon fel a Metafora titkok/Tiszta Kommunikáció hírlevélre, hogy minden héten friss híreket, izgalmas történeteket kapjon levelesládájába! 

2.) Ha szeretné elsajátítani a Kommunikáció Karezzáját, és megteremteni a fenti biztonságos légkört, jöjjön el a következő Tiszta Kommunikáció tréning-re!

Szerző: Tamás Katalin

Források

  • http://intimitas.hu/bliss/le-bliss-magazin/tudatos-szexualitas/karezza-a-valodi-szeretkezes-muveszete/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Coitus_reservatus
  • http://www.harmonet.hu/te_en_szex/22153-volgyorgazmus-a-karezza-technika-%28+18%29.html
  • http://www.origo.hu/archivum/20080121-karezza-a-spiritualis-szex.html
Posted in: