Test és Lélek Magazin cikke – Egyszerű kérdések, bonyolult válaszok

Kis Adrienn cikke a júliusi Test és Lélek Magazinban a Metafora Terápiáról és a Tiszta Kommunikációról.

“Mint a nők általában, én is előszeretettel élek fegyveremmel: ha kell, ha nem, beszélek. Ettől ugyanis úgy vélem, hogy a problémákat felnőtt módon kezelem, hiszen elmagyarázom az álláspontomat, közben kérdezek, és még reagálok is a másik véleményére… Ám most kiderült, korántsem mindegy, hogyan teszem mindezt!

Arra gondoltunk, hogy ebben a számban olyan önismereti terápiát próbálunk ki, amely a tiszta, egyenes kommunikáción alapszik, mivel a tudatos, egyértelmű nyelvhasználat elvileg hozzásegít, hogy jobban értsük egymást és önmagunkat is. Hallottam már az ún. tiszta kommunikációról egy barátnőmtől, aki csodákat mesélt róla; azt állítja, sokkal könnyebben old meg konfliktusokat, mióta ismeri ezt a módszert. Az ő elmondása szerint az eljárás lényege nem más, mint mondataink lecsupaszítása, vagyis olyan beszélgetés, amikor nincsenek előre megírt minták, sablonok a mondandónkban, és valóban a tények hangzanak el.

Nos, elképzeléseim igencsak felületesnek bizonyultak, amikor elmentem Tamás Kata kommunikációs és metafora terápiás tanácsadóhoz.

Kezdjük az alapoknál!

A szakember azzal indított, hogy válasszam ki, hova szeretnék ülni, és hol szeretném őt látni. Nem voltak extra kívánságaim, egy asztalnál telepedtem le, és kértem, foglaljon helyet ő az asztalfőn. Természetesen először elmeséltettem vele, hogy mi fog történni. Mint megtudtam, Kata egy Új-Zélandról származó pszichológustól, David Grove-tól tanulta a tiszta módszert, amely több technika elemeit foglalja magában. A cél egy olyan terápia kifejlesztése volt, amelyben a kliens a saját világát valósíthatja meg, és ebbe a folyamatba a terapeuta sem avatkozik bele. Vagyis még a szakember kérdéseiben sincs benne személyes hitrendszere, világlátása. A kiindulási pont a „tiszta nyelv”, azaz 12 nagyon egyszerű kérdés, amelyek segítségével a pszichológus minden érzelem és értelmezés mellőzésével világít rá bizonyos helyzetekre. Ebből az alapmódszerből fejlődött ki a metafora terápia, amely konkrét lelki gondok megoldására (is) alkalmas.

Adott egy probléma – például túl sokat eszem vagy nem jó a kapcsolatom a szüleimmel. A tiszta kérdések ösztönzésére a páciens előhív egy a kérdéséhez kapcsolódó érzést vagy képet, amely csak az ő számára bír jelentéssel – ellentétben a többi módszerrel, ahol többnyire általános szimbólumokat használnak. Tehát a tiszta kommunikáción alapuló terápiában nem akarjuk a szimbólumokat megmagyarázni és megváltoztatni, csupán megnézzük, megfigyeljük őket.

Gyakran előfordul, hogy bizonyos lelki folyamatokban az emberek egy trauma miatt elakadnak, és amikor a régihez hasonló szituációban találják magukat, önkéntelenül az előző helyzet alapján hoznak döntéseket. A terápia lényege, hogy a bevésődött mintát „becsomagoljuk” egy metaforába, és ezzel sajátos módon elrendezzük, helyére tesszük a dolgokat.

A lila köd, a piros, robbanó gömb és társaik

A legfontosabbakat megtudtam a terápiáról, így nagyon izgatottan vártam, hogy mi is fog történni a gyakorlatban. Kata papírokat vett elő, és megkérdezte, mi foglalkoztat, milyen problémát hoztam. Természetesen napok óta azon gondolkodtam, hogy most éppen életem mely területére szeretnék jobb rálátást kapni. Végül arra jutottam, lényeges megtalálnom a választ a kérdésre, hogy miért sorolom magamat mindig a második helyre az emberi kapcsolataimban. Nem tudom elhinni magamról, hogy valamiben én lehetek az első, a legjobb. Amint a fenti mondatot kimondtam, rögtön hozzátettem: az a helyzet, hogy ez életem minden területére igaz.

Kata nagyon mosolygott, majd azt mondta, remek téma… És ez volt az utolsó érzelem, amit le tudtam olvasni az arcáról. Innentől kezdve ugyanis úgy tett fel nekem kérdéseket, hogy az én szavaimat ismételgette, azokkal kérdezett, és soha semmit nem árult el a tekintete. Mit érzel olyankor, amikor csak a második vagy? Azt, hogy szerencsétlen vagyok. Mikor érezted magad igazán szerencsétlennek az életedben? Tízéves kislányként. Ezekre a kérdésekre még tudtam válaszolni, de amikor afelől érdeklődött, a testemben hol érzem mindezt, akkor bizony egy pillanatra arra gondoltam, nem vagyok normális, hogy már megint elvállaltam egy fura terápiát. Nos, mégis, hol érezném? Az egész testemben… Azt hiszem. Ám ahogy végiggondoltam, már nyílt is a szám a válaszra: az alhas tájékán. Van ennek az érzésnek valami színe, formája? Erre pedig automatikusan rávágtam: lila köd. Szép sorban haladtunk tehát előre, mit mikor és hol érzek, majd lassan eljutottunk odáig, hogy a szívemben egy felrobbanni készülő, piros gömböt láttam lelki szemeim előtt… ami kioltja a fent említett lila ködöt.

Kissé zavaros? Nekem is az volt! De egyszerűen csak jöttek maguktól a válaszok, gondolkodás nélkül, míg el nem jutottunk egy gyerekkori élményemhez, amelynek eddig nem is tulajdonítottam túl nagy jelentőséget. És ez így folytatódik 45 percen keresztül, mert minden kérdés nyomán előbukkan egy újabb érzés, abból pedig még egy szín és forma. Ez idő alatt Kata 5-6 nagy lapot írt tele a válaszaimmal; végig jegyzetelt, hogy valóban az én kifejezéseimet használva tudjon nekem kérdéseket feltenni. Ez azért fontos, mert így nem állíthatom, hogy a terapeuta vitte más irányba a beszélgetést, hiszen ő csak a belőlem „kiszakadt” szavakat ismétli.

Végeredményként nagyon komolyan szembesültem saját érzéseimmel, ami elsőre sokkoló, de egyben kíváncsivá is tesz: vajon mit tudhatnék még meg önmagamról. Közben éreztem, hogy lassan kitisztul minden, egyre nyugodtabb vagyok, míg végül Kata rákérdezett, hogy maradt-e kérdés bennem… Nem volt. Rutinos páciens révén ekkor azt vártam, hogy a szakember majd elmagyarázza a történteket; ám nem tette. Csak mosolygott, és elkezdett pakolni. Értetlenül néztem rá: rendben, a terápia elindított valamit, de most nem kellene átbeszélnünk, hogy vajon mit miért láttam? Azt válaszolta, ha szeretném, beszéljük meg, és ha bármikor szükségem lenne további munkára vagy integrálásra az itt elhangzottakon túl, szívesen segít.

Blokkok oldása kipipálva

Minden a helyére kerül, és bár konkrét gyakorlatot nem végeztem, és nem tudom egyetlen meghatározott eseményhez kötni a „második vagyok” érzését, mégis elképesztő nyugalom szállt rám. A profik talán erre mondják, hogy „oldódott egy blokkom”. Az elkövetkezendő hetekben pedig valami megváltozott. Másként reagálok bizonyos helyzetekben, nem hagyom, hogy a forgóajtónál valaki beelőzzön, és nem adom át mindig az elsőbbséget. No persze még van mit fejleszteni, de talán kimondhatjuk, hogy végre elindultam azon az úton, amikor kiállok önmagamért.

Kiknek ajánlott?

A módszer azoknak ajánlott, akik szeretnének jobban kommunikálni saját magukkal és másokkal, növelnék önbecsülésüket, megszabadulnának ismétlődő problémáiktól, vagy gyakran küzdenek olyan érzelmekkel, mint a harag, szégyen, bűntudat, gyász. Ajánlható továbbá terapeutáknak, coachoknak, tanároknak, szülőknek, egyszóval mindenkinek, akik másoknak segítenek megoldásokat találni, a nehézségekből lehetőséget varázsolni. Az új-zélandi pszichológus által kifejlesztett módszernek két irányzata létezik. Az egyiket elsősorban a coachingban, vagyis a professzionális életben használják, ennek megfelelően a szakmai célok elérésére és a stressz oldására fókuszál. A másik változat egy terápiás vonal, amely az önismeretet és a traumák feldolgozását állítja középpontba.

Test és Lélek Magazin - Egyszerű kérdések, bonyolult válaszok

Kis Adrienn cikke a júliusi Test és Lélek Magazinban a Metafora Terápiáról és a Tiszta Kommunikációról!