Tiszta Kommunikáció gyakori kérdések

Íme a gyakori kérdések és válaszok a Tiszta Kommunikációról. Ha van még olyasmi, amiről szívesen olvasnál, kommentelj az oldal alján! Nemsokára készítek egy eBookot is az összegyűlt anyaggal.

Tiszta Kommunikáció GyIK

Tartalomjegyzék a könnyebb navigációhoz:

Mi az a Tiszta kommunikáció?

Ha érdekelnek az emberek, mit gondolnak valójában, és hogyan változnak, jó esély van rá, hogy a Tiszta Kommunikáció is érdekel.

A Tiszta Kommunikáció analógiás gondolkodás, szimbólumok, metaforák segítségével segít problémák jobb megértésében, megoldások megtalálásában, és két ember közötti kapcsolat javításában. A probléma lehet testi tünet, párkapcsolati bonyodalom, pénzügyi nehézség, szégyen, vagy épp túlzott stressz.

A Tiszta kommunikáció tulajdonképpen a jobb agyfélteke nyelve. Ha megtanulunk így szólni magunkhoz vagy másokhoz, megváltoznak a sémák, ezáltal pedig a rá épülő viselkedés, a gondolkodás, az érzelmek. Vagyis, a Tiszta Kommunikáció segít valaminek a jobb megértésében, majd a változásban.

Ki az a David J. Grove?

David J. Grove a feje tetejére állította a pszichoterápia fogalmát. Anélkül, hogy ő maga ismertté vagy gazdaggá vált volna, több száz tanfolyamot és szemináriumot tartott 3 földrészen: több mint 40.000 segítőnek, egészségügyi dolgozónak, terapeutának és coach-nak tanította meg az általa kifejlesztett eljárásokat.

David J. Grove

David J. Grove

David J. Grove új-zélandi pszichoterapeuta először a Tiszta nyelvet dolgozta ki a 90-es évek legelején. Ezt a nyelvet, filozófiai alapjait és az arra ráépülő terápiás technikákat egész életében finomította, megalkotva többek között a Metafora terápia (Metaphor Therapy), Tiszta tér (Clean Space), Hatványozó (The Power of Six) nevű módszereket. Bár ő maga terápiás közegben hasznosította módszereit – eleinte traumatizált veteránokkal, szexuális abúzus áldozataival, később önismereti érdeklődőkkel is, – azokat az elmúlt 15 évben a coaching és szervezetfejlesztés is felfedezte magának

Ernest Rossi pszichoterapeuta mondta róla: “A zseniális dzsinn kiszabadult a palackból. David Grove-nak hívják és a Tiszta Nyelvvel varázsol.

Kiknek szól a Tiszta Kommunikáció?

Azoknak, akik szeretnének jobb döntéseket hozni, jobban kommunikálni saját magukkal és másokkal, akik vágynak a változásra, vagy szeretnének másoknak segíteni ebben.

Hol használják a Tiszta Kommunikációt?

A kreatív problémamegoldás módszerét majd 60.000 coach, terapeuta, tanár, szülő, és önismereti utazó sajátította el 3 földrészen.

Íme 11 bevált terület, ahol használják szerte a világon:

 1. felmérni azt, hogy valaki valójában mit is szeretne elérni
 2. lemodellezni és taníthatóvá tenni bonyolult folyamatokat (például a csapat legjobb értékesítőjének technikáit)
 3. nehéz érzelmek kezelése
 4. munkahelyi coaching (NHS, BBC, PricewaterhouseCoopers)
 5. tanúkihallgatás (holland rendőrség)
 6. önismeret
 7. pszichoterápia
 8. oktatás (John Moores University)
 9. munkahelyi teljesítmény-értékelés, feedback
 10. teamek, csoportok szinergiájának növelése, közös megértés és célok kidolgozása, konfliktusmegoldás
 11. kutatás – közvéleménykutatási vagy más kérdőívek befolyásolásmentessé tétele
BBC

BBC

Miért lényegesek a metaforák?

A metaforák nem esztétikai célokat szolgáló jópofa nyelvi díszítőeszközök, hanem az emberi gondolkodás alapvető kellékei. Gondolkodásunkat az különbözteti meg mondjuk a csimpánzokétól, hogy az emberi gondolkodás metaforikus. Jóllehet a csimpánzoknál is komoly szociális hierarchia van, nem fogják egy nyaklánccal demonstrálni a sorban elfoglalt helyüket. Mi képesek vagyunk arra, hogy egy dolgot egy másik segítségével mutassunk be: a nyaklánc nem csak egy nyaklánc, hanem viselőjének társadalmi szintjét is mutatja. Ugyanígy a szavak is egy adott dolog helyett állnak – egy ember, egy tárgy, egy folyamat helyett -, és lehetővé teszik azt, hogy kilépjünk a jelen szorításából. Szavak segítségével információt adhatunk át a következő generációknak, nem kell mindent előről kitalálni.

A metaforák lényege, hogy egy dolgot egy másik segítségével értünk és tapasztalunk meg, vagyis összekötik az ismeretlent az ismerttel.

Metafora Terápia

Metafora Terápia

Egy átlagember percenként 6 metaforát használ beszéd közben (Tosey, Sullivan, Meyer, 2013). Ilyen hétköznapi metafora például az, amikor úgy számolunk be lelkiállapotunkról, hogy “majd fel robbanok“, amikor kijelentjük, “felfelé mászom a ranglétrán“, vagy amikor “gyümölcsöző kapcsolat“-ról beszélünk.

A Tiszta Kérdések segítségével bármilyen tapasztalás a korábbiaknál jóval alaposabban felfedezhető metaforák révén. Amikor valaki azt mondja hogy “látom a fényt az alagút végén“, akkor neki ténylegesen létezik fény meg alagút. És ha megkérdezzük tőle, akkor tudni fogja a fény irányát, és távolságát, az alagút struktúráját, hogyan néz ki, mennyire széles, és hogy hol van ő az alagútban. És itt jön a lényeg – azt is tudni fogja, hogy mit szeretne és minek kellene történnie ahhoz, hogy ez megvalósuljon.

Ezért használjuk a metaforákat arra coachingban vagy terápiában, hogy változásokat könnyítsünk meg. Mivel a metaforák alapvetően meghatározzák a keretet, amiben valaki gondolkodik / viselkedik / érez egy adott témát illetően, ezért használata egyre elterjedtebb azokban a szakmákban is, ahol a meggyőzés, befolyásolás kiemelt szerepet játszik, így a politikában vagy az értékesítésben.

Mik azok a Tiszta kérdések?

A Tiszta kérdések azért tiszták, mert nem tartalmaznak metaforákat, vagyis előfeltételezéseket a kérdező részéről.

Néhány példa:

 • És milyen X az X?
 • És van-e még valami X-ről?
 • És hol lehet X?
 • És mihez hasonlít X?
 • És van kapcsolat X és Y között?

Egy tisztán lefolytatott beszélgetés csak a válaszoló világlátását hordozza mindenféle módosítás nélkül: a fenti kérdésekben az X a válaszoló szavait jelenti szó szerint.

A Tiszta kérdések gyakorlás nélkül, vagy első hallásra idegenül, furcsán hangzanak saját szánkból. Ha azonban egy értő csoportban megtanuljuk használni, elmúlik a kezdeti idegenkedés, mivel rájövünk, hogy mit jelent mindez a másik ember számára.

Mi pedig életünkben először valóban odafigyelünk egy másik emberre. Nagyon izgalmas tapasztalás!

Milyen az a Tiszta Kommunikáció?

Néhány Tiszta Kommunikáció tréning résztvevőjét idézve ilyen a Tiszta Kommunikáció:

Játszmák nélküli

Játszmamentesen lehet beszélgetni. Koncentrált figyelmet kell a másiknak adni, egy negatívumok nélküli párbeszéd tud kialakulni. Határt szab, nem enged indulatból beszélni.

Gyönyörködő Anya

Olyan benne lenni ebben, mint amikor egy Anya figyeli a gyermekét. Hagyja, hogy mindent maga fedezzen fel, csak ott van vele és gyönyörködik benne.

Érzelmi kútfúrás

Ha vizet akarsz fakasztani, akkor nem mindegy, hogy évek óta gereblyével kapirgálsz valahol, vagy nekiállsz valóban a megfelelő szerszámokkal. A Tiszta Kommunikáció olyan, mint egy érzelmi kútfúrás. Gyors eredmények egy hatékony eszközzel.

Verbális masszázs

Érintős. Megérintős. Meghatározott helyen, szándékkal, hatékonyan.

Zseblámpa sötét alagútban

Markáns, barátságos, nem durva, emberléptékű, emészthető módon világítja be a korábban nem láthatót.

Sövényvágó olló

Rendet vág a bennünk lévő elgazosodott, indákkal benőtt kertben, ahol nem lehetett már focizni, játszani, annyira sűrű és szövődményes volt. Helyet adunk, és csemetéket ültetünk, jó távolságra, beláthatóan. Szépek lesznek, ha megerősödnek. Egy ilyen nyírás után egyszerűbb és könnyebb az élet, rendezett a kert, utána már csak keveset kell foglalkozni vele.

Bábáskodás

Végignézhetem, hogy mi születik meg a másikban. Egy csoda.

Mi a különbség a coaching és a terápiás használat között?

A terápia és a coaching különbségét fontos tisztázni szerintem. Itt írtam egy hosszabb magyarázatot http://tiszta-kommunikacio.hu/mi-kulonbseg-coaching-es-terapia-kozott/ , de a lényeg az, hogy a terápiával múltbéli hiányokat, nem létező struktúrákat lehet pótolni, normális szintre hozni, míg a coachinggal viszonylag normálisan működő dolgokat próbálunk még jobbá tenni. Terápiával negatívból mehetünk a semleges felé, coachinggal a semlegesből a pozitív felé.

Ahhoz, hogy valaki képes legyen bármilyen terápiát csinálni, nagyon komoly kapcsolati tudásra van szükség. Semmilyen módszer nem segít ugyanis önmagában ezeket a hiányzó dolgokat pótolni, negatív életeseményeket, traumákat semlegessé tenni a kliensnél, csak és kizárólag a terápiás kapcsolattal együtt. Rendelkezheoffice2t valaki 20 különböző módszer ismeretével, ha a kapcsolati tudása nem elégséges. Ahogy a kommunikáció csatornáinál is: az, hogy mit mondunk, vagyis a tartalmi szint 7%-ot, a kapcsolati szintű információ pedig 93%-t tesz ki az összesből. Vagyis, ha valaki terápiát szeretne csinálni, először is tanuljon meg a kapcsolattal dolgozni. Ez pedig pszichoanalitikusan orientált, pszichodinamikus módszertan, amit hosszú évek alatt lehet elsajátítani a megfelelő képzéseken. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a pszichológus diploma nem ad ilyen tudást – ahhoz, hogy ide el lehessen jutni további 7 év tanulásra van szükség a pszichológus diploma 5 éve után. Éppen emiatt a Metafora Terápiás módszerről nem lehet publikusan információkat találni, és ezzel én is egyetértek.

Amit mi tanulunk a Tiszta Kommunikáció tréningen, az coaching: normálisan működő dolgokat tudunk jobbá tenni. Kiválóan alkalmas problémamegoldásra és modellezésre normálisan funkcionáló embereknél, akik egyébként is tudnak szeretni és dolgozni (hogy Freudot idézzem :).

Mi a különbség a Metafora Terápia és a Tiszta Kommunikáció között?

A Metafora Terápia és a Tiszta Kommunikáció is ugyanazt az alap kérdezéstechnikát használja. Lásd a tiszta kérdéseket itt: A 12 Tiszta kérdés. A különbség a kérdések felhasználási módszerében, sorrendjében, céljában mutatkozik meg.

A Metafora Terápiát úgy különítem el a Tiszta Kommunikációtól, hogy a Metafora Terápia kifejezetten a múltbéli tudattalannal dolgozik. Amennyiben a munka a jelenbéli tudattalan, szintjén zajlik, az aktuális valósághoz szorosan kapcsolódó tartalmakkal történik, akkor Tiszta Kommunikációról beszélek.

 • A Metafora terápiában kialakul egy önindukálta transz, egy megváltozott tudatállapot, és a múltbéli emlékekkel dolgozva a kliens gyakran becsukja a szemét.
 • Egy Tiszta Kommunikációs folyamatban a kliens szeme nyitva van, éber imaginatív állapotban csak azzal foglalkozunk, ami ahhoz szükséges, hogy a jelenben felmerülő problémát metaforák segítségével lemodellezzük, és így arra jobb rálátást nyerve, a problematikus történés minden elemét aprólékosan tudatosítva, képes legyen azt a másodlagos folyamatok szintjén megfogalmazni, és nagyobb kontrollt gyakorolni fölötte.

Mi a különbség a Tiszta kommunikáció és a személyközpontú módszerek között?

Carl Rogers

Carl Rogers

A Rogers-i személyközpontú terápiák bázisát jelentő három faktorból a feltétel nélküli elfogadás hangsúlyozottabb a Tiszta Kommunikációban, hiszen nem pusztán tükrözzük a kliens elképzelését – mint ahogy például a híres Gloria esettanulmányban Rogers teszi -, hanem csak és kizárólag az ő szavai hangozhatnak el a beszélgetésben. Ez még mélyebb elfogadás érzését kelti a beszélőben, hiszen semmi más nem jelenik meg a térben, csak az ő világa.

A Rogers-i alapelvek közül a második és harmadik, az empátiás megértés és a kongruencia, azaz személyes jelenlét ugyanakkor módosított formában van jelen egy Tiszta Kommunikációs beszélgetésben. A Tiszta terapeuta feltétel nélküli elfogadása a megjelenő tartalommal kapcsolatban nem személyes jellegű: nincs benne jelen az ő saját megértése, empátiája, tapasztalata, világlátása. Figyelme precíz irányításával a kliensnek segít önmaga megértésében és változási tartalékainak kiaknázásában. Leginkább a buddhizmus és a jóga “tanú tudatossága” vagy a Mindfulness “éber figyelem” fogalmai állnak közel a terapeuta magatartásához.

David J. Grove gyakran hívta terápiáját információ központúnak, mivel a terapeuta nem a kliensre, hanem annak információjára összpontosít. A kliens saját információjával van kapcsolatban és nem a terapeutával, így csökken az áttétel és viszontáttétel jelentősége, szerepe a kapcsolatban.

Használható-e a Tiszta Kommunikáció saját magunkkal?

A Tiszta Kommunikáció használható magunkkal, de elég trükkös. Ahogy Einstein mondta, egy probléma nem oldható meg azon a szinten, ahol keletkezett.

Mindig jó tehát, ha van egy külső segítség, aki felteszi nekünk a megfelelő kérdéseket, amelyek a változáshoz vezethetnek. Ezt tudja helyettesíteni egy kártyacsomag, ami a Tiszta Kérdéseket tartalmazza. Ennek használatát a tréningen megtanuljuk.

Hogyan használjuk családtagokkal?

Családtagokkal akkor szoktam használni a tiszta kérdéseket, ha a másik kifejezetten kér, hogy foglalkozzak vele ilyen módon. Nálunk a módszert a többiek is ismerik, néhányan maguk is használják a saját praxisukban, szóval tudják, hogy mire jó, többször próbáltuk, voltak tanfolyamon, azaz el tudják dönteni, hogy ők most ezt akarják-e vagy sem. Főként akkor fordul elő, ha valamelyikünk nem lát át egy helyzetet amiben van, és megkéri a másikat, hogy segítsen neki ebben.

Milyen nehézségek fordulhatnak elő?

A Tiszta Kérdések hihetetlen erőteljesek, és így nagyon könnyű belefutni valami olyan negatív folyamatba, amiből az ember aztán esetleg nem tudja kihozni a másikat. Olyan, mintha közvetlen hozzáférésünk lenne a másik ember tudattalanjához, és ezzel nagyon óvatosan kell bánni.

Ahogy a tréningen szoktam fogalmazni: jelenlegi helyzetekre nézzünk rá, vagy jövőbeli pozitív célok felé dolgozzunk a kliensekkel, akkor nem lehet belőle komoly probléma. Remekül használható arra a módszer, hogy valaki tiszta kérdések segítségével jobban rálásson arra, miben van, mit szeretne, és hogyan tudja azt elérni, valamint hogy hogyan kapcsolódnak egyes események vagy problémák a többivel.

Ez az, amire alkalmas a Tiszta Kommunikáció tréningen együtt tanult és gyakorolt módszer.

Mit mondanak azok, akik megtanulták?

Régebben két óra egybefüggő tanácsadás után már elkezdett fájni a fejem, mert arra koncentráltam, hogy nekem igazán jó és hasznos tanácsokat kell adnom, illetve profi kérdéseket kell feltennem. A Tiszta kérdések 100 tonnás súlyokat vesznek le rólam. Nem kell jónak lennem, nem kell azon gondolkodnom, hogy mit javasoljak a kliensnek. Élvezem a könnyedséget! Így érdemes tanácsadónak lenni.

Villámgyorsan beleszerettem ebbe a briliáns módszerbe. Átütő erejével lenyűgözött. Pár óra alatt, olyan mélységekbe és magasságokba repített, amire nem is számítottam. Problémáink, örömeink mély, fókuszált megélésén, megimerésén keresztül kapcsolataimban – magán és vállakozói minőségben is – villámgyors eredményeket hozott. Kételkedtem benne, hogy ilyen gyorsan elsajátítható. Az első nap után, amikor láttam, az egész csoport megdöbbenve tapasztalja, hogy a problémák gyökeréig lehet eljutni nagyon rövid idő alatt, feladtam hitetlenkedésemet és beálltam a csatasorba. A módszer és az interpretálójának személyisége szorosan összeforrt, erősítették a hatást. Köszönöm Kata!

Hol találok esettanulmányokat?

 1. http://tiszta-kommunikacio.hu/duh/
 2. http://tiszta-kommunikacio.hu/coaching/ 
 3. http://tiszta-kommunikacio.hu/esetek/
 4. http://tiszta-kommunikacio.hu/hogyan-huzzuk-ki-magunkat-godorbol/

Mikor lesz a következő tréning?

A legfrissebb tréningdátumok itt találhatóak: Tiszta Kommunikáció tréning

A tréning után hogyan van lehetőség gyakorolni?

A Tiszta Kérdések feltevését sokan szeretnék tovább gyakorolni a tréning után is. Erre számos lehetőség adódik:

 • Zárt Tiszta Kommunikáció csoport a Facebookon. Ebbe akkor lehet belépni, ha az ember elvégezte a tréninget.
 • Egymással gyakorolhatnak azok, akik egy tréningen vettek részt. A tréningen vagy utána a csoport résztvevői megkapják egymás elérhetőségét.
 • Havi Metafora Lounge összejövetelek. Minden hónapban van egy lehetőség Tamás Katával gyakorolni, kérdéseket feltenni egy 3-5 fős csoport számára.
 • Egyéni esetmegbeszélő. Időpontegyeztetést követően a MagNet Házban személyes esetmegbeszélőn is elérhető vagyok.

Van-e lehetőség virtuálisan részt venni a tréningen?

Dolgozom a lehetőségen, hogy legyen majd online tréning is a Tiszta Kommunikációból. Azt kell valahogy átgondolnom, hogyan tud 12 résztvevő 6 különbőző beszélgetést folytatni virtuálisan úgy, hogy én is be tudjak kapcsolódni bármelyikbe. Ha valaki tud ilyen megoldásról, kérem ossza meg velünk itt lent a kommentekben!

Jelenleg az alábbi módon lehet regisztrálni:

 1. Add meg az adataidat a http://tiszta-kommunikacio.hu/work/tiszta-kommunikacios-trening/ oldalon
 2. A regisztráció befejezéséhez utald a a részvételi díj 50%-át a Kelet Tak.szöv. 68700054-10509483 sz. számlájára, Kata Bt. névre.

Itt tudsz hozzászólni