Elakadt? Tudni szeretné, merre tovább? TiszKózzon!

Tisztábban akar látni egy helyzetet? Meg szeretne szabadulni valamitől? Meg akarja változtatni egy szokását? Úgy érzi elakadt? Tudni szeretné, merre tovább? TiszKózzon!

Közel két éve tartok Tiszta Kommunikáció tréningeket, ahol gyakran kapom azt a visszajelzést a tanfolyam végén, hogy a módszer egyik legjobb felhasználási módja saját magunk megsegítése. “Amikor kérdezek, mintha megmásznék egy hegyet és közben a ködből felérnék a csúcsra, ahol süt a nap és ahonnan jó a kilátás.

Én is gyakran használom a Tiszta Kommunikációt önmagammal – TiszKózom – , ha

  • nem látok tisztán egy helyzetet,
  • szeretném jobban látni a választási lehetőségeimet,
  • érteni akarom a nehézséget, ami elválaszt a célomtól,
  • kisebb testi probléma zavar, például fáj a fejem vagy a hasam,
  • meg szeretnék változtatni egy szokásomat.

TiszKo – Tiszta Kommunikáció saját magunkkal

Ezek a saját magunkkal folytatott Tiszta Kommunikáció ülések igen hatékonyak, mindig eredménnyel járnak, és gyakorlatilag nincs semmi különösre szükség hozzájuk. Néhány dologra azonban érdemes figyelni.

Megfelelő körülmények

1Fontos, hogy zavartalanul tudjunk foglalkozni magunkkal. Egy belső vagy külső inger (pl.: éhség vagy telefon) könnyen eltéríthet minket figyelmünk tárgyától. Olyan dolgokat fogunk megtudni, amikre álmunkban sem gondoltunk volna.Ez pedig komoly vonzerő – már csak a “Vajon mi az indián nevem?” Facebook játék népszerűségéből ítélve is. 😀 Szóval biztosítsuk a megfelelő körülményeket. Mint egy gyermek, úgy tudunk majd rácsodálkozni bensőnk mély tartalmaira – és annyira természetesen és magától értetődően fogja a folyamat befolyásolni döntéshozatali képességünket is.

Elegendő idő

2Minimum 15 percet tegyünk félre a TiszKózáshoz, de hagyjunk nyitva a lehetőséget arra, hogy akár 40 percre is elhúzódhat a folyamat, ha igazán belemegyünk. Biztonságban jutunk olyan belátásokhoz viszonylag rövid idő alatt, amelyekért tízezreket fizetnénk ki egy szakértőnek. Elégedetlenségünknek, fejfájásunknak, tanácstalanságunknak hamar búcsút inthetünk és nemsokára az optimizmus és tettrekészség vizein repít minket a szél. És itt nem arról van szó, hogy pozitív megerősítéseket mormolunk jó sokszor magunknak. Valódi megoldásokat fogunk találni saját magunkban!

A módszer

3Érdemes felvértezni magunkat egy Tiszta Kommunikáció kártyacsomaggal, vagy a kérdések egy kinyomtatott példányával. A kérdések innen kinyomtathatóak -> A 12 Tiszta Kérdés, a kártyacsomagot pedig a tréningen lehet megvásárolni. Érdemes tisztában lenni azzal, hogy hogyan, mikor, milyen sorrendben használjuk a kérdéseket ahhoz, hogy valóban segítsenek. Ezt a tréningen alaposan elsajátítjuk.

Amire rájövünk

4Készítsünk magunk mellé egy papírt és írószerszámot, hogy fel tudjuk jegyezni, amire rájövünk, amit fontosnak tartunk, hogy emlékezzünk rá később.

Nyitottság

5És a hozzáállás? Nyitottság arra, hogy valóban találkozzunk saját magunkkal és azzal, ami bennünk van. Azzal, hogy épp dühösek vagyunk a szomszédra, untat a munkatársunk, fáj a fejünk, tanácstalanok vagyunk választási lehetőségeinket illetően, vagy épp köd ül az elménken. Az abszolút minimum eredmény, hogy elmúlik a diszkomfort érzetünk, a tagadásunk, fájdalmunk, elkerülésünk; elszakadunk szokásos mintáinktól (hiszen csokievés, takarítás vagy magunkba zuhanás helyett épp TiszKózunk); egészen odáig, hogy képesek leszünk átlátni, mit szeretnénk és ahhoz mire van szükségünk. Mint minden kreatív folyamatban: érezni fogjuk, hogy mikor van vége. Leggyakrabban akkor, amikor kiül az arcunkra a mosoly!

Jó TiszKózást!

 

Posted in: