A valódi meghallgatás a változás kulcsa

A minőségi meghallgatás 7 pontja segít változtatni! A figyelmes, empatikus, előítéletmentes meghallgatás pozitívan hat az érzelmekre és a viselkedésre. Tudd meg, hogyan!

Honnan ered a meghallgatás ereje?

Egyéniben

Több mint 100 ember vett részt abban a kísérletben, amikor az egymással szemben ülő beszélő és hallgató 10 percet töltött együtt. A meghallgatók egy részét sms-üzenetekkel megzavarták a kísérletvezetők: kérdéseket tettek fel nekik, amire pár szavas válaszokat kértek tőlük. Ezek után megkérdezték a beszélőket, hogy foglalkoztatta-e őket, mit gondol róluk a meghallgató, hogy jutottak-e valamilyen felismerésre a beszélgetés alatt, és hogy mennyire voltak biztosak az álláspontjukban. A megzavarás nélküli, empatikus és ítélkezésmentes hallgatókkal beszélgetők kevésbé szorongtak, sokkal öntudatosabbak lettek, és világosabban, árnyaltabban, kevésbé extrémen látták álláspontjukat a témát illetően, mint azok, akik a megzavart hallgatókkal voltak összepárosítva.

Egy másik kísérletben egy 12 perces beszélgetés végére a képzett meghallgatókkal társalgók jobban látták erősségeiket és gyengeségeiket, míg a közepesen és alig figyelőkkel dolgozók jórészt erősségeiket látták meg – azaz sokkal védekezőbb attitűddel beszélgettek.

Csoportban

Egy 180 tanár, IT szakember, és közalkalmazott segítségével végzett kísérletben a résztvevők meghallgató köröket alakítottak. A körben mindenki nyíltan beszélhetett kollégáiról, főnökéről vagy egy munkahelyi jelentőségteljes eseményről. A körben mindig csak egy ember beszélhetett, közbeszólás nélkül. Az eredmények pontosan ugyanazok voltak ebben a kutatásban is: a körben részt vevők nyugodtabbak lettek, jobban ismerték erősségeiket és gyengeségeiket, és álláspontjuk kevésbé volt extrém.

Pszichológiai biztonság -a páncéloktól való megszabadulás

Egy pszichológiai biztonságot jelentő közegben tehát – legyen az egy másik ember vagy egy csoport – a beszélő nyitottabb, kevésbé védekezően viselkedik, ez pedig segít jobban látnia saját erősségeit és gyengeségeit, és adekvátabb megoldásokat találni akár nehéz helyzetekre is.

Minőségi meghallgatás a változás kulcsa

A meghallgatás idő- és energiaigényes folyamat, ráadásul azzal fenyeget, hogy valóban magunkba engedve az információkat mi is megváltozunk. Ugyanakkor, ha vesszük a fáradtságot, és jó hallgatóvá válás elhatározását követően kitartóan gyakorlunk, látványos változást hozhatunk magunk és mások életébe. Ahogy sikerül megszabadulnunk a zavaró külső és belső tényezőktől (vagy olyan időpontra rakni a beszélgetést, amikor valóban oda tudunk figyelni), lehullanak a beszélő páncéljai, és olyan dolgokat tud meg magáról, amelyeknek korábban nem volt tudatában.

A valódi meghallgatás 7 pontja

  1. Szenteld figyelmed 100%-át a beszélőnek – például pakold el a kütyüket.
  2. Ne szakítsd félbe a másikat – hagyd, hogy végigmondja. Ha ezt gyakorolni szeretnéd, mondd valakinek, akit egyébként nem szívesen hallgatnál meg: „Épp a meghallgatást gyakorlom. Most 3/5/10 percig csak a tiéd vagyok.” Csak az előre eldöntött idő elmúltával válaszolj. Az általános tapasztalatok: „6 perc alatt végeztünk egy olyan beszélgetéssel, ami egyébként 1 óráig szokott tartani.” „A másik olyasmiket mondott el, amit úgy tűnik 12 évig sikerült megakadályoznom.”
  3. Ne ítélkezz – kerüld a konklúziókat, értelmezést, értékítéleteket. Ha elkalandoztál, kérd meg a másikat, hogy ismételje el.
  4. Ne szajkózd a saját megoldásaidat – bízz benne, hogy a másik képes megoldani a saját problémáját.
  5. Kérdezz – az ő érdekében, nem pedig a saját kíváncsiságodat kielégítendő. A legjobb kérdés: És van-e még valami erről?
  6. Reflektálj – mondd el a másiknak a beszélgetés végén, hogy mit értettél meg, vagy hogy ő mit tudhatott meg saját magáról.
  7. Vond le a tanulságokat – jegyezd meg, legközelebb mit csinálj másképp egy hasonló helyzetben.

Ha szeretnél jobban belelátni a profik meghallgatási technikáiba, kukkants rá a Tiszta kérdésekre, vagy ha biztonságos közegben gyakorolnád saját magad és mások meghallgatását, gyere el egy Értő figyelem vagy egy Tiszta Kommunikáció tréningre!

A valódi meghallgatás a változás kulcsa

A valódi meghallgatás a változás kulcsa

A kép forrása: Designed by Freepik